Hinnoittelumallien kehitys ja ESG:n asema osakkeiden tuottojen selittämisessä - Leino, Tero-Matti (My University, 2025)
Rahoitusteorian tehtävänä on selittää arvopapereiden tuottojen muodostumista suhteessa niihin liittyvään riskiin. Perinteisesti tätä suhdetta on tarkasteltu modernin portfolioteorian ja Capital Asset Pricing-mallin (CAPM) avulla. Empiirinen tutkimus on kuitenkin osoittanut, että pelkkä markkinariski ei riitä selittä-mään systemaattisia tuottoeroja. Tämän seurauksena hinnoittelumallit ovat kehittyneet monen tekijän malleiksi. Vastuullinen sijoittaminen ja ESG ovat nousseet osaksi sijoittajien päätöksentekoa, mikä herät-tää kysymyksen niiden asemasta rahoituksen hinnoittelumalleissa. Tämän kandidaattitutkielman tavoitteena on tarkastella hinnoittelumallien kehitystä modernista portfolio-teoriasta Fama-Frenchin viisifaktorimalliin sekä arvioida ESG:n asemaa osana tätä kehitystä. Tutkielmassa pyritään vastamaan tutkimuskysymykseen ESG:n merkittävyydestä anomaliana ja soveltuvuudesta syste-maattisena riskitekijänä, joka tulisi huomioida hinnoittelumalleissa. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja perustuu rahoitusteorian klassisiin teoksiin sekä ver-taisarvioituihin tieteellisiin artikkeleihin. Aineistona on hyödynnetty tutkimuksia, jotka käsittelevät hin-noittelumalleja, anomalioita ja ESG:n tutkimuksia. Tutkimusmenetelmänä käytin käsiteanalyyttista lähes-tymistapaa. Tutkielman tulokset osoittavat, että monifaktorimallit selittävät osakkeiden tuottoja paremmin kuin CAP-malli. ESG:n havaitaan olevan taloudellisesti merkityksellinen tekijä yritysten riskiprofiilin ja suoritusky-vyn kannalta. ESG systemaattisena riskitekijänä ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, koska sen vaikutukset limittyvät osittain monifaktorimallin tekijöihin. ESG on tärkeä vastuullisten sijoittajien päätöksentekoon vaikuttava tekijä, mutta sen todistaminen omaksi riskitekijäksi hinnoittelumalleihin vaatii lisätutkimuksia.
Keywords: hinnoittelumallit, systemaattinen riski, anomalia, vastuullinen sijoittaminen, ESG