Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ja unihäiriöt - Kroneld Linnea; Polo Päivi; Saaresranta Tarja; Anttalainen Ulla; Jokimaa Varpu (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (polycystic ovary syndrome, PCOS) sairastavilla on raportoitu muita naisia enemmän unihäiriöitä, erityisesti obstruktiivista uniapneaa. Sekä PCOS- että uniapneapotilaat ovat usein ylipainoisia. Molempiin oireyhtymiin liittyy samankaltainen merkittävä liitännäissairastavuus, ja ne saattavat pahentaa toistensa oireita. Uniapnean hoidon on lisäksi arvioitu parantavan PCOS-potilaiden aineenvaihduntaa. Unihäiriöiden ja PCOS:n väliset biologiset mekanismit tunnetaan vielä huonosti. Myös eri hoitovaihtoehtojen, niin elintapa- kuin lääkehoitojenkin, vaikutusta PCOS-potilaiden uniapnean ja sen liitännäissairauksien riskiin tulee vielä selvittää. Kaikilta PCOS-potilailta tulisikin herkästi seuloa uniapneaa strukturoidulla kyselyllä ja ohjata oireiset potilaat jatkotutkimuksiin.