Autonomian merkitys organisaatiositoutumiselle – asiantuntijatyöntekijöiden kokemuksia - Herranen, Ronja (My University, 2026)
Työelämän murros on johtanut työn vaatimusten kasvamiseen, työtahdin kiihtymiseen ja työn tarkempaan seurantaan. Erityisesti asiantuntijatyö on muuttunut työn murroksen seurauksena. Samanaikaisesti organisaatiositoutuminen on muuttanut muotoaan, ja työntekijät ovat alkaneet kaivata työltään autonomiaa, merkityksellisyyttä ja joustavuutta. Tämä asettaa haasteita työntekijöiden sitouttamiselle. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää asiantuntijatyöntekijöiden kokemuksia autonomian merkityksestä organisaatiositoutumiselle. Tavoitteena oli selvittää, miten autonomia ilmenee työntekijöiden arjessa, kuinka sitoutuneita he ovat organisaatioonsa ja miten he kokevat autonomian ja sitoutumisen välisen yhteyden. Tutkimuksen teoreettisena taustana toimii itsemääräämisteoria, jonka mukaan psykologisten perustarpeiden – autonomian, kyvykkyyden ja yhteenkuuluvuuden – täyttyminen edistää sisäistä motivaatiota ja hyvinvointia. Tutkimus toteutettiin puolistrukturoituna teemahaastatteluna, ja aineisto kerättiin kymmeneltä asiantuntijatyöntekijältä. Aineiston analyysi suoritettiin teoriaohjaavana temaattisena sisällönanalyysina. Tulosten mukaan autonomia näyttäytyi merkittävänä tekijänä organisaatiositoutumisessa. Eniten autonomiaa kokeneet työntekijät olivat pääsääntöisesti vahvemmin sitoutuneita organisaatioonsa, kun taas vähemmän autonomiaa kokeneiden sitoutuminen oli heikompaa. Sitoutuneet työntekijät kokivat autonomian tärkeimmäksi sitoutumistaan tukevaksi tekijäksi ja ulkoisen kontrollin riskinä sitoutumiselleen. Vastaavasti vähemmän sitoutuneet toivat esiin, kuinka työn sisältämä autonomia lisäsi sitoutumista, mutta ympäristön rajoitukset ja johtamisen puute heikensivät sitä. Ääripäässä myös liiallisen autonomian aiheuttamia ongelmia pidettiin sitoutumista heikentävänä tekijänä. Tulokset tukivat itsemääräämisteorian oletuksia ja korostivat valtuuttavan johtamisen merkitystä nykypäivän työelämässä. Tutkimus nosti esiin myös autonomiasta aiheutuvia haasteita sekä työntekijöiden esittämiä konkreettisia keinoja sitoutumisen ja autonomian tunteen vahvistamiseksi. Saatuja tuloksia voidaan hyödyntää organisaatioiden ja johtamiskäytäntöjen kehittämisessä, erityisesti työntekijöiden sitouttamisen suhteen.
Keywords: Autonomia, organisaatiositoutuminen, asiantuntijat, itsemääräämisteoria