Alituinen mörköpelko : Tilan ja paikan myyttisyys lapsena peloteltujen kokemuskertomuksissa 1800-luvulta - Koverskoi, Laura (My University, 2022)
Kartoitan pro gradu -tutkielmassani tilan ja paikan tuntemuksia ja aistikokemuksia yliluonnollisilla olennoilla pelottelusta sekä uskomustarinoista muistelijoiden lapsuusmuistoista 1800-luvun Suomessa. Analysoin miten tutut paikat ja tilat muuntuvat kokemuskertomuksissa uskomusolentojen kohtaamisen paikoiksi. Peilaan näitä kokemuksia omiin lapsuuden kokemuksiini. Tutkielmani teoreettinen viitekehys nojaa folkloristiseen kerronnantutkimukseen ja maisemamaantieteeseen. Tutkielmani pääkohteena ovat eletyt lapsuuden paikat ja maisemat sekä miten pelottelu ja/tai aikuisten kertomat tarinat ovat muovanneet näitä. Yhdistän kaksi ympäristönkokemisen metodia – topobiografian ja ympäristömytologian. Lisäksi luon fiktion kautta tilan, missä voin yhdessä sata vuotta sitten eläneiden muistelijoiden kanssa, tarkastella ja tulkita heidän kokemuksiaan sekä peilata niitä omaan lapsuuteeni ja tähän hetkeen. Tutkielmani aineiston kahdeksan kokemuskertomusta on koottu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran lastenpelotteluun liittyvästä yliluonnollisten olentojen arkistoaineistosta. Jaottelin kokemuskertomukset niistä esiin nousevien paikkojen mukaan. Paikoiksi muodostuivat koti, pihapiiri, riihi sekä ympäröivä luonto. Kokemuskertomusten lisäksi käytän muuta kokoamaani arkistoaineistoa lisätietoina ja kokemuskertomuksen antajan kokemusta vahvistavina tietoina. Tutkielmani loppupäätelmänä esitän, että lastenpelotukset ja iltaisin aikuisten kertomat ajanvietetarinat puhdetöitä tehdessä, ovat luoneet erilaisia tiloja myyttisiksi ja myös pelottaviksi. Jo pelkästään pimeä herätti muistelijoissa pelkoa ja se oli myös hyvin monelle mielikuvitusta herättelevä asia. Pimeän pelon lisäksi mukaan astuvat myös pelotuksista uskomusolennot, jotka eivät ole kovin hyväntahtoisia saatikka kilttejä. Lähes kaikkiin kokemuskertomuksiin ja muistoihin liittyi tilan kokemisen pelon lisäksi jonkin uskomusolennon aiheuttama väkivaltaisen toiminnan pelko. Tämän kaltainen pelottelu ja/tai tarinat loivat kodista, pihapiiristä, riihestä sekä ympäröivästä luonnosta myyttisiä sekä pelottavia tiloja ja paikkoja.
Keywords: kokemuskertomus, lastenpelottelu, uskomusolento, ympäristömytologia