D-vitamiini - ateroskleroosin riski- vai suojatekijä? - Peltonen, Kalle (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielman tarkoituksena on tarkastella D-vitamiinin roolia ateroskleroosin riski- ja suojatekijänä. Työ on luonteeltaan kirjallisuuskatsaus, joka on kirjoitettu saatavilla olevan tuoreimman tutkimustiedon pohjalta painettuja ja sähköisiä tietokantoja apuna käyttäen. Tutkielmassa perehdytään aluksi D-vitamiinin aineenvaihduntaan ja vaikutusmekanismeihin elimistössä sekä tarkastellaan ateroskleroosin syntymekanismia. Tämän jälkeen käydään läpi D-vitamiinin solutason vaikutuskohteita ateroskleroosin kannalta. Loppua kohden syvennytään D-vitamiinin väestöpohjaisissa tutkimuksissa esiin tulleisiin vaikutuksiin niin ateroskleroosin kuin muidenkin sydän- ja verisuonitautien osalta. Tutkielman keskeisenä sanomana voidaan pitää sitä, ettei kiistatonta näyttöä D-vitamiinin roolista ateroskleroosissa ja sen haittatapahtumissa ole olemassa. Nykyisten tutkimustulosten perusteella on kuitenkin olemassa vahvojakin viitteitä D-vitamiinin mahdollisesta osallisuudesta sekä ateroskleroosin etenemiseen että hidastumiseen. Saatavilla olevat tutkimukset ovat kuitenkin pituudeltaan ja laajuudeltaan riittämättömiä, joten laadukkaiden pitkittäistutkimusten tarve on välttämätöntä. Tilanteeseen tulee kaivattu muutos lähivuosina, kun parhaillaan käynnissä olevat väestöpohjaiset D-vitamiinin roolia sydän- ja verisuonitaudeissa kartoittavat tutkimukset valmistuvat.