Muoti ja naisihanne Yhdysvaltain Voguessa ensimmäisen maailmansodan aikana - Vanhainen, Ida (My University, 2024)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa tarkastelen yhdysvaltalaista muotilehti Vogueta ensimmäisen maailmansodan ajalta. Kulttuurihistoriallisen lähiluvun keinoin tutkin, millaista oli Voguen tuottama kuva naisten arkimuodista, ja millaista naisihannetta lehti rakensi vuosien 1914-1918 välisenä aikana. Kirjoitan siitä, millaista muoti ja naisihanne olivat sodan eri vuosina ja muuttuivatko ne olennaisesti Yhdysvaltojen liityttyä sotaan vuonna 1917. Analysoin, miten ensimmäinen maailmansota vaikutti muotiin, ja mitä merkityksiä muodille annettiin sota-aikana. Lisäksi pohdin, millaisia sosiaalisia ja kulttuurillisia normeja ja arvoja naisihanteeseen liitettiin lehdessä, ja miten nämä näkyivät suhteessa oman aikansa yhteiskunnallisessa ja kulttuurisessa kontekstissa. Pääasiallisena lähdeaineistona käytän Voguen muotia käsitteleviä artikkeleita, kolumneja ja lyhyitä katsauksia. Kirjallisen materiaalin lisäksi analysoin lehden muotikuvituksia sekä kansikuvia, joiden avulla olen luonut käsityksen muotiin ja naiskuvaan liitetyistä arvoista, ihanteista ja toiveista. Olen myös tutkinut lehden erilaisia yhteiskunnallisia artikkeleita ja kolumneja muodostaakseni kuvan lehden arvopohjasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Esitän tutkielmassani, että ensimmäinen maailmansota vaikutti muotiin välittömästi sodan sytyttyä. Muodin systeemi, Vogue mukaan lukien, ei seisahtunut, vaan muodin luominen, markkinointi ja kuluttaminen sopeutuivat sota-ajan uusiin vaatimuksiin. Ensimmäisen maailmansodan syttymishetkellä länsimainen muoti tuli Ranskasta. Yhdysvaltalainen Vogue, joka oli maansa suosituimpia muotilehtiä yläluokan ja keskiluokan parissa, esitteli pääsääntöisesti tuota pariisilaista haute couture -muotia. Sen lisäksi lehden sivuilta oli löydettävissä haute couture -muodista inspiroituneita ja kopioituja yhdysvaltalaisten tavaratalojen ja maahantuojien valmisvaatteita. Muodissa voidaan nähdä kiteytyvän myös ajan naisihanne, sillä muotia on yleisesti pidetty ratkaisevana välineenä rakennettaessa jatkuvasti muuttuvia kauneusihanteita modernissa yhteiskunnassa. Lähdeaineistoni perusteella voidaan sanoa, että sodan edetessä naisihanteeseen liitettiin yhä useammin patrioottisia ja militaristisia arvoja. Nämä uudet arvot eivät kuitenkaan syrjäyttäneet jo aiemmin vallalla olleita naisihanteeseen liitettyjä odotuksia. Vogue toisinsikin yleisesti vallalla olevia sosiaalisia, yhteiskunnallisia ja kulttuurisia arvoja ja esitti ne lukijoilleen helposti omaksuttavassa muodossa. Samalla lehti ylläpiti ja lujitti omalla toiminnallaan ihannenaisen yhä ristiriitaisempia ja mahdottomampia odotuksia, mielikuvia ja vaatimuksia.
Keywords: Vogue, ensimmäinen maailmansota, muoti, pukeutuminen, haute couture, arkimuoti, muotilehti, aikakausilehti, naisihanne, kulttuurihistoria