EVL:n veronkiertosäännöksen soveltamisalasta : erityistarkastelussa oikeuskäytännön soveltuminen sukupolvenvaihdostilanteisiin - Tihveräinen, Jaakko (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa tarkasti suunniteltuna, monivaiheisena prosessina, jossa järjestelyyn osallisten tulee ottaa huomioon myös järjestelyn verokohtelu. Osakeyhtiömuotoisissa yrityksissä sukupolvenvaihdoksen aputoimena voidaan käyttää elinkeinoverolain mahdollistamia yritysjärjestelymuotoja. Elinkeinoverolain erityisen veronkiertosäännöksen EVL 52h §:n soveltaminen järjestelyyn voi kuitenkin aiheuttaa yllättäviä ja ankaria veroseuraamuksia. Työ on oikeusdogmaattinen tutkimus, jossa pyritään etsimään vastausta oikeusongelmaan – milloin elinkeinoverolain veronkiertosäännös voi soveltua sukupolvenvaihdostilanteeseen? Työssä systematisoidaan EVL 52h §:ään liittyvää kotimaista ja Euroopan unionin oikeuskäytäntöä. Lähdeaineistona käytetään EUT:n ja kotimaisten oikeusasteiden ratkaisuja, kotimaista oikeuskirjallisuutta ja kotimaista lainsäädäntöaineistoa. Systematisoinnin kautta pyritään etsimään rajausta sen välillä, milloin järjestely on katsottu tehdyn tarkoituksena veron kiertäminen tai veron välttäminen EVL 52h §:n tarkoittamalla tavalla. Lisäksi tarkastellaan monivaihe- ja sarjatoimien osalta myös VML 28 §:n ja VML 29 §:n säännösten soveltuvuutta yritysjärjestelyn johonkin osaan. Edellä esitetty systematisointi kytketään sukupolvenvaihdostilanteiden erityispiirteisiin tarkoituksena selvittää, milloin sukupolvenvaihdostilanteeseen liittyvään yritysjärjestelyyn sovelletaan EVL 52h §:ää. Työssä laajasti läpikäydyn kotimaisen oikeuskäytännön perusteella EVL 52h §:n soveltamiskynnys yksittäiseen yritysjärjestelyyn on korkea. Tämä pätee myös sukupolvenvaihdostilanteisiin. Koska elinkeinoverolain erityisen veronkiertosäännöksen soveltamisen kannalta on ratkaisevaa tarkastella järjestelyllä saatujen veroetujen suhdetta järjestelyn liiketaloudellisiin perusteisiin, voidaan katsoa, että sukupolvenvaihdostilanteissa elinkeinoverolain erityisen veronkiertosäännöksen soveltamiskynnys on hieman korkeampi kuin muissa järjestelyissä, kun kyseessä on yksittäinen yritysjärjestely. Elinkeinoverolain veronkiertosäännöksen soveltaminen on todennäköisempää monivaihe- ja sarjatoimien muodostamassa kokonaisuudessa, jossa syntyy useita erilaisia veroetuja. Tällöin soveltamisen kannalta ratkaisevaa on saatujen veroetujen suhteuttaminen toimenpidesarjan liiketaloudellisiin perusteisiin. EVL 52h §:n soveltaminen ei kuitenkaan työssä esitettyjen oikeustapausten perusteella ole tyypillistä sukupolvenvaihdostilanteissa.