Päiväkirurgisessa ortopedisessä leikkaushoidossa olevan potilaan ohjaus leikkausosastolla - Latvala, Minna (My University, 2025)
Potilasohjaus on tärkeä osa potilaan ja sairaanhoitajan välistä vuorovaikutusta. Potilaat tuntevat usein pelkoa ja ahdistusta ennen leikkausta. Ahdistusta voi aiheuttaa sairaalassaoloaika, leikkaus tai anestesia. Leikkausta edeltävän potilasohjauksen on havaittu olevan yhteydessä positiivisesti potilaiden kokemaan ahdistukseen. Myös empaattinen potilasohjaus voi vähentää ahdistusta. Empaattinen kommunikaatio on potilaiden tunteiden arvostamista ja niiden ilmaisemista potilaille. Potilaat ovat kuvailleet leikkaussalia pelottavaksi ja oudoksi paikaksi, ja he ovat tunteneet olonsa levottomaksi, ahdistuneeksi ja huolestuneeksi. Leikkauksen aikainen potilasohjaus voi lisätä potilaiden hyvinvointia leikkauksen aikana. Tutkimuksen tarkoitus on kuvata päiväkirurgisessa ortopedisessä leikkaushoidossa olevan potilaan potilasohjausta leikkausosastolla. Tutkimuksen tavoite on tuottaa lisää tietoa potilasohjauksesta ja sen kehittämisestä ja sen toteuttamisesta ohjauksen kehittämiseksi. Tutkimusta ohjasi kaksi tutkimuskysymystä: 1) Minkälaista potilasohjaus on leikkausosastolla? 2) Mitkä asiat potilaat kokivat hyödylliseksi potilasohjauksessa? Tutkimus on kuvaileva, fenomenologis-piirteinen havainnointi- ja haastattelututkimus. Aineisto kerättiin yliopistollisen keskussairaalan leikkausosastolla. Tutkimukseen osallistui viisitoista potilasta. Kaikki potilaat olivat päiväkirurgisessa ortopedisessä leikkaushoidossa olevia potilaita, ja heidän suunniteltu anestesiamuoto oli selkäydin- tai pleksuspuudutus. Potilasohjausta havainnoitiin leikkaussalissa ja heräämössä. Havainnoinnin apuna käytettiin havainnointilomaketta ja kenttäpäiväkirjaa. Potilaita haastateltiin myös leikkauksen jälkeen vuodeosastolla, jolloin haastatteluaineisto kerättiin avoimilla kysymyksillä. Havainnointitulosten mukaan potilasohjaus sisältää leikkauksen alkuvalmisteluihin liittyvää ohjausta, tunnetilan liittyvää ohjausta, potilaan toiveiden huomioimista, lääkehoidon ja kivunhoidon ohjausta, monitorointiin liittyvää ohjausta, lämpötilaan liittyvää ohjausta, leikkauskelpoisuuden varmistamiseen liittyvää ohjusta, leikkauksen eri vaiheisiin liittyvää ohjausta ja leikkaussalista poistumiseen liittyvää ohjausta. Haastattelutulosten mukaan potilasohjaus sisälsi tunnetilaan liittyvä ohjausta, vuorovaikutteista ohjausta, leikkauksen alkuvalmisteluihin liittyvää ohjausta, leikkauksen eri vaiheisiin liittyvää ohjausta ja leikkausasentoon ja liikkumiseen liittyvää ohjausta. Potilasohjaus sisältää sekä havainnoinnin että haastattelutulosten mukaan tunnetilaan liittyvä ohjauksen, leikkauksen eri vaiheisiin liittyvän ohjauksen ja vuorovaikutteisen ohjauksen. Haastattelutulosten mukaan, potilaat kokivat potilasohjauksessa hyödylliseksi tunteisiin liittyvän ohjauksen, tulevaan tapahtumaan liittyvän ohjauksen, asentohoitoon liittyvän ohjauksen ja yleisesti kaikki ohjaus, josta hoitaja ohjasi potilasta. Päiväkirurgisten toimenpiteiden määrä kasvaa koko ajan. On tärkeää tutkia tätä aihetta potilasnäkökulmasta, koska silloin voidaan kehittää potilasohjausta. Myöhemmin on tärkeää tutkia potilasohjausta leikkausosastolla, jossa potilaat nukutetaan tai potilas on esimerkiksi lapsi. Tämän tutkimuksen avulla kehitetään potilasohjausta leikkausosastolla.
Keywords: päiväkirurginen potilas, potilasohjaus, leikkaussali, perioperatiivinen hoitotyö, havainnointi- ja haastattelututkimus