Tunneälyn opettaminen sairaanhoitajakoulutuksessa : kuvaileva kirjallisuuskatsaus - Paukkeri, Pasi (My University, 2024)
Tunneäly-termin ovat kehittäneet Salovey ja Mayer (1999), jotka kuvasivat sen sisältävän tietoisuuden omista ja muiden tunteista, sekä lisäksi itsetietoisuuden, itseohjautuvuuden, motivaation, empatian ja sosiaaliset taidot. Sairaanhoitajan työssä tunneälyllä nähdään olevan merkitystä niin potilashoitoon, omaan jaksamiseen ja työhyvinvointiin, työ- ja potilasturvallisuuteen kuin yhteistyökykyyn muiden ammattilaisten kanssa. Tunneälyn nähdään parantavan terveysalan opiskelijoiden myös opintomenestystä ja erityisesti kliinisissä harjoitteluissa se nähdään välttämättömäksi kyvyksi muiden taitojen ohella. Tunneälyn on havaittu auttavan opiskelijaa myös menestymään hyvin akateemisissa oppiaineissa ja opintojen eteneminen tapahtuu suunnitellun aikataulun mukaan. Tunneälyä voidaan opinnoissa lisätä monenlaisin keinoin, mutta myös itse sairaanhoitajakoulutuksen nähdään lisäävän opiskelijoiden tunneälyä. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli kuvata tunneälyn opettamista sairaanhoitajakoulutuksessa kansainvälisen kirjallisuuden kautta. Tutkielma on kuvaileva kirjallisuuskatsaus, jonka tiedonhaku toteutettiin CINAHL-, PubMed-, Eric- ja Web Of Science-tietokannoista tammi- helmikuun 2024 aikana. Tutkielmaan valittiin mukaanotto- ja poissulkukriteerien perusteella 13 tutkimusta, joista 11 oli määrällisiä ja kaksi laadullisia tutkimuksia. Tutkimusartikkeliaineistosta löydettiin induktiivisen teema-analyysin keinoin kolme teemaa, jotka kuvaavat eri opetusmenetelmin saavutettua muutosta tunneälyssä : Tunneälypisteet paranivat merkitsevästi, tunneälypisteet paranivat, mutta eivät merkitsevästi sekä kokemus parantuneesta tunneälystä. Tunneälyä voidaan parantaa erilaisin opetuksellisin menetelmin. Kaikilla tunneälyn lisäämiseen tähtäävillä menetelmillä voidaan vaikuttaa opiskelijoiden tunneälyyn jossain määrin. Yhteenvetona tämän tutkielman perusteella voidaan tukea, että tutkimusta tunneälyn opettamisesta sairaanhoitajakoulutuksessa on tehty. Tunneälyn opettamisessa on käytetty monenlaisia menetelmiä. Näitä menetelmiä olivat simulaatio- ja skenaario-opetus, mindfullness-harjoittelu, tunneälyopetus, ongelmanratkaisutaitojen opettaminen, ei-teknisten taitojen opettaminen ja vertaisryhmäprosessi. Useimmilla menetelmillä on saavutettu positiivisia vaikutuksia opiskelijoiden tunneälyyn, mutta erityisesti reflektiivisyyteen, vuorovaikutteisuuteen ja ryhmätoimintaan pohjautuvien menetelmien strukturoitu opettajajohtoinen käyttäminen on tuottanut merkitseviä muutoksia opiskelijoiden tunneälyyn.
Keywords: tunneäly, sairaanhoitajaopiskelijat, opettaminen