Opetusvideo lapsen neurologisesta tutkimuksesta Touwenin menetelmällä - Jaakkola, Jere (My University, 2019)
Opinnäytetyö on lapsen neurologisesta tutkimuksesta Touwenin menetelmällä tehty opetusvideo. Videota on tarkoitus käyttää opetusmateriaalina lääketieteen lisensiaatin koulutusohjelman lastenneurologian kurssilla ja erikoistuvien lääkäreiden koulutuksessa. Opetusvideo on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä englannin- (Hadders-Algra, 2010) tai suomenkielisen (Sutinen, 2015) käsikirjan kanssa. Videolla on kuvattu 9-vuotiaan lapsen neurologinen tutkimus. Kattava aivohermojen ja silmien tutkiminen eivät sisälly videoon. Tutkijana videolla toimii syventävien ohjaaja Sirkku Setänen. Opetusvideo alkaa yleisellä osiolla, jossa käydään läpi Touwenin menetelmää ja siihen tarvittavia välineitä. Tutkimuksen eri osatehtävät on eroteltu toisistaan manuaalin mukaisesti. Videolta löytyy lisäksi käytännön ohjeita eri osatehtäviin. Video ei sisällä ohjeita pisteytykseen. Jos halutaan katsella vain tiettyä osatehtävää, löytyy DVD:n takakannesta osatehtävien alkamisajankohdat videolla. Mikäli halutaan katsoa vain suoritettu tutkimus ilman ohjeita, löytyy videon lopusta tutkimus kokonaisuudessaan. Tämä syventävien opintojen kirjallinen raportti sisältää kuvauksen videon tekemisestä eri vaiheineen, pohdintaa videoinnin käytöstä neurologisen tutkimuksen yhteydessä, erittelyä opetusvideon vahvuuksista ja heikkouksista sekä yleistä tietoa Touwenin menetelmästä, sen käyttötarkoituksesta ja rakenteesta.
Keywords: opetusvideo, Touwen