Itä-Hämeen opiston historiallisen puutarhan inventointi - Walden, Christina (My University, 2021)
Tämä soveltavan pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tarkastella historiallisen puutarhan inventointimenetelmää osana yleistä kansainvälisiin sopimuksiin perustuvaa kulttuuriperintökohteiden dokumentointia. Kohteiden dokumentointi pyritään laatimaan mahdollisimman puolueettomasti. Hallinnollisin keinoin toteutettavien dokumentointien tavoitteena on kuitenkin tunnistaa ja arvioida kulttuuriperintökohteiden erityispiirteitä ja merkittävyyttä. Tällaisia tunnistettuja ominaisuuksia pyritään vaalimaan erityisesti suojelullisin keinoin. Säilyvyyteen tähtäävän suojelun taustalla voidaan nähdä ihmisen tarve sitoa itsensä osaksi historiallisia prosesseja sekä halu kiinnittää itsensä tiettyyn sosiaaliseen ympäristöön. Tutkielman teoreettisessa osuudessa vertailen historiallisten puutarhojen inventointioppaan Portti puutarhaan ohjeiden mukaisesti laatimaani historiallisen puutarhan inventointia muihin Suomessa käytössä oleviin kulttuuriympäristön tallennusmenetelmiin. Vertailuaineistona käytän Museoviraston julkaisemia oppaita, jotka ovat Hautausmaiden inventointiopas, Kulttuuriympäristön analyysi: opas DIVE-menetelmän käyttöön, Maaseudun historiallisten asuinpaikkojen inventointi ja Talon tarinat: rakennushistorian selvitysopas. Teoriapohjana vertailulle on tapaustutkimuksen vertaileva tutkimusote. Vertailutuloksia analysoimalla selvitän Portti puutarhaan -inventointioppaan ohjeiden mukaisesti laadittua inventointia prosessina ja tarkastelen prosessista syntynyttä raporttia. Tutkimukseni mukaan inventointimenetelmällä on mahdollista tunnistaa kohteeseen liittyvät erityisominaisuudet ja tuottaa täten tietoa merkittävyyden arvioimiseen. Löydän oppaasta kuitenkin heikkouksia, jotka koskevat inventointiprosessin ohjeita. Ohjeisiin kohdistuu selkeitä päivitystarpeita. Vuonna 2000 julkaistun oppaan päivittäminen digiaikaan vahvistaisi sen asemaa historiallisten puutarhojen tutkimusmenetelmänä. Tutkielman soveltavana osuutena on oppaan ohjeiden mukaisesti laadittu Hartolassa sijaitsevan Itä-Hämeen opiston historiallisen puutarhan yleisinventointi. Inventointi on Päijät-Hämeen alueelliselle vastuumuseolle ja Itä-Hämeen opistolle suoritettu tilaustyö. Inventoinnin aineisto koostuu arkistomateriaaleista, tutkimuskirjallisuudesta, kirjallisuudesta, haastatteluista ja maastokäynneistä. Inventointi on suoritettu vuoden 2020 aikana. Inventointiraportti tulee säilytettäväksi Päijät-Hämeen alueelliseen vastuumuseoon sekä osaksi Itä-Hämeen opiston arkistoja.
Keywords: dokumentointi, historiallinen puutarha, inventointi, kulttuuriperintö, kulttuuriympäristö