Taide potentiaalisena kontekstuaalisena elementtinä sairaalassa, hoitolaitoksissa ja psykoterapiassa - Timonen Kristina (Suomen käyttäytymisanalyysin ja kognitiivisen käyttäytymisterapian yhdistys (SKY), 2022)
Taide edistää terveyttä ja hyvinvointia. Tämän vuoksi sairaaloissa tehdään taidehankintoja esim. prosenttiperiaatteen mukaisesti, siis siten, että ainakin yksi prosentti sairaalan rakennushankkeen määrärahoista käytetään taidehankintoihin. Vallalla olevien käsitysten mukaan representatiiviset luontoaiheet sopivat ehkä parhaiten sairaaloihin, kun taas abstraktit teokset huonoiten. Tutkimusta ei ole kuitenkaan tehty tarpeeksi, jotta mitään selkeitä johtopäätelmiä voitaisiin tehdä erilaisten tekniikoiden, suuntien tai aiheiden paremmuudesta muihin verrattuna. Sairaalaympäristössä positiiviset häiriötekijät, kuten huoneen seinälle ripustetut taulut tai vaikka virtuaalilasien (VR) läpi koettava virtuaalitodellisuus auttavat stressin hallinnassa ja luovat hyvin erilaisen hoitokontekstin kuin virikkeetön, kliininen tila. Mielenterveyden hoidossa erilaisia katsomiseen ja kokemiseen liittyviä interventioita voidaan käyttää terapeuttisena keinona perinteisen, omaa tekemistä painottavan taideterapian lisäksi. Taide antaa mahdollisuuden metaforiseen ilmaisuun, ja taiteen katsomisen aikana muodostuvat assosiaatiot voivat tarjota uusia keinoja omien ajatusten esille tuomiseen, koska taiteesta puhuminen voi olla helpompaa kuin suoraan omasta traumasta kertominen. Artikkelissa pohditaan, millaiset teokset soveltuvat sairaalakontekstiin ja tutustutaan taideinterventioihin, joita Vaasan keskussairaalan taideprojekteissa on jo toteutettu tai tullaan toteuttamaan.