Market Reactions Around Stock Market Switches : Empirical Evidence in Finland and Sweden between 2016 and 2024 - Inkilä, Johanna (My University, 2025)
This thesis examines market reactions in the Finnish and Swedish stock markets that occur when a company transfers from the First North Growth Market to the main market. The aim of the thesis was to determine whether there are differences in market reactions between the examined stock markets and whether the markets operate efficiently. The impact of market and firm characteristics on market reactions is discussed through a theoretical framework that includes the efficient market hypothesis, information asymmetry, and signaling theory. The thesis employs an event study method to empirically test market reactions in Finland and Sweden during the announcement window [–8, –2], the event window [–1, +1], and the post-event window [+2, +8]. Regression analysis is used to further examine the relationships between variables and their statistical significance. The event study dataset comprised a total of 69 firms, while the regression analysis included 58 firms. The events examined took place between 2016 and 2024. The results indicate that the market switch generated positive and statistically significant abnormal returns during the announcement window in both markets. However, the findings do not support the claim that cumulative average abnormal returns differ between the two countries. It is nevertheless noteworthy that the Finnish and Swedish stock markets differ from each other in several respects. The regression analysis further revealed that smaller firms experienced larger abnormal returns than larger firms.

Tämä tutkielma tarkastelee Suomen ja Ruotsin osakemarkkinoilla tapahtuvia markkinareaktioita, jotka aiheutuvat yrityksen tehdessä markkinanvaihdoksen First North -kasvumarkkinalta päämarkkinalistalle. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, onko tarkasteltujen osakemarkkinoiden välillä eroja markkinareaktioissa ja toimivatko markkinat tehokkaasti. Markkinoiden ja yritysten ominaisuuksien vaikutusta markkinareaktioihin taustoitetaan teoreettisella viitekehyksellä, johon lukeutuu tehokkaiden markkinoiden hypoteesi, informaation epäsymmetrisyys ja signalointiteoria. Tutkielmassa hyödynnetään tapahtumatutkimusmenetelmää, jolla testataan empiirisesti Suomen ja Ruotsin markkinareaktioita ilmoitusikkunassa [–8,–2], tapahtumaikkunassa [–1,+1] ja tapahtuman jälkeisessä ikkunassa [+2,+8]. Regressioanalyysillä analysoidaan tarkemmin muuttujien välisiä riippuvuussuhteita sekä niiden tilastollisia merkittävyyksiä. Tapahtumatutkimuksen aineisto sisälsi yhteensä 69 yritystä ja regressioanalyysi sisälsi yhteensä 58 yritystä. Tarkasteltujen tapahtumien ajankohdat sijoittuvat vuosien 2016 ja 2024 välille. Tulokset osoittavat, että markkinanvaihdos aiheutti positiivisia tilastollisesti merkittäviä epänormaaleja tuottoja ilmoitusikkunan aikana molemmilla markkinoilla. Tulokset eivät kuitenkaan tue väitettä siitä, että ilmoitusikkunan aikana havaitut kumulatiiviset keskimääräiset epänormaalit tuotot eroaisivat maiden välillä. Huomionarvoista on kuitenkin, että Suomen ja Ruotsin osakemarkkinat eroavat toisistaan monin tavoin. Regressioanalyysin tuloksista myös selvisi, että pienempien yritysten kohtaamat epänormaalit tuotot olivat isompia kuin suurempien yritysten keskuudessa.
Keywords: First North, market switch, event study, abnormal returns, stock market, the efficient market hypothesis, asymmetric information, First North, markkinanvaihto, tapahtumatutkimus, epänormaalit tuotot, osakemarkkinat, tehokkaiden markkinoiden hypoteesi, epäsymmetrinen informaatio