Kulttuurivaltuuskunnan Kiinan matka vuonna 1953 : Eettinen julkaisu ja arvonmääritys sekä kulttuurianalyyttinen katsaus - Savonen, Emmi (My University, 2019)
Tutkimukseni käsittelee kulttuurivaltuuskunnan matkaa Kiinaan vuonna 1953. Käsittelen aihetta käyttämällä aineistona Pentti Haanpään, Matti Kurjensaaren ja Sylvi Kekkosen matkapäiväkirjoja. Tämän lisäksi käytän Ritva Arvelon ja Kustaa Vilkunan kirjoittamia lehtiartikkeleita matkasta. Muodostan analyysin eri teemojen avulla, jotka nousevat aineistosta kulttuurianalyysin avulla. Tällaisia teemoja ovat esimerkiksi idän ja lännen suhde, uskonto, ruokailu, vapun vietto, uudenvuodenkuvat, suhtautuminen vieraisiin, rasismi ja ennakkoluulot sekä stereotypiat. Monissa teemoissa nousee esille ennakkoluuloisia, stereotyyppisiä ja rasistisia piirteitä, joihin halusin erityisesti kiinnittää huomiota tutkimusta tehdessäni. Tämä omalla tavallaan kuuluu ajan henkeen, mutta ne ovat pinnalla vielä yli 60 vuoden jälkeen. Käsittelen työssäni myös yksityis- ja henkilöarkistoja ja niiden aineistojen muodostumista. Lisäksi käsittelen asiakirjan eli tässä tapauksessa Sylvi Kekkosen matkapäiväkirjaan liittyen julkaisemisen eettisyyttä ja asiakirjan arvon määritystä sekä arkaluontoisen materiaalin tutkimista. Kekkosen matkapäiväkirjasta saa kuvan, että hän kirjoittaa pääasiassa itselleen, ja se sisältää arkaluontoisia asioita esimerkiksi hänen terveydentilastaan. Toisaalta hän kuitenkin oli presidentin puoliso ja kirjailija, joten hän ehkä saattoi aavistaa, että päiväkirja jossain vaiheessa tulee julkisuuteen tavalla tai toisella.
Keywords: kulttuurivaltuuskunta, itä, länsi, stereotypia, ennakkoluulo, rasismi, rotu, arkistot, julkaiseminen, etiikka, päiväkirjat