Varhaiskasvatuksen henkilöstön sosioemotionaalinen tuki alle 3-vuotiaan lapsen sopeutumisessa varhaiskasvatuksen aloitukseen - Huhtaa-Leppälä, Elisa; Saarentaus, Johanna (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan sosioemotionaalisen tuen merkitystä alle 3-vuotiaan lapsen sopeutumisessa varhaiskasvatuksen aloitukseen. Varhaiskasvatuksen aloitus on pienelle lapselle merkittävä siirtymävaihe, jossa uusi ympäristö, muuttuvat rutiinit ja ero ensisijaisista hoivaajista voivat kuormittaa lapsen tunne-elämää ja itsesäätelyä. Tutkielman tavoitteena on jäsentää tutkimuskirjallisuuden perusteella keskeisiä sosioemotionaalisen tuen muotoja aloitusvaiheessa. Tutkielma toteutettiin laadullisena kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineisto koostui vertaisarvioiduista tutkimusartikkeleista, jotka käsittelivät varhaiskasvatuksen aloitusta, kiintymyssuhteita, tunnesäätelyä ja varhaista sosioemotionaalista kehitystä. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin, hyödyntäen teemoittelua. Tulosten perusteella sosioemotionaalinen tuki rakentuu kolmesta toisiaan täydentävästä osa-alueesta: turvallisesta aikuissuhteesta, tunteiden tunnistamisen ja säätelyn tukemisesta sekä arjen rutiineista ja ennakoitavuudesta. Sensitiivinen ja emotionaalisesti saatavilla oleva aikuinen toimii lapsen turvasatamana ja yhteissäätelijänä, mikä mahdollistaa lapsen vähittäisen kiinnittymisen varhaiskasvatuksen yhteisöön. Ennakoitava arki ja johdonmukaiset rakenteet vahvistavat lapsen turvallisuuden tunnetta ja tukevat sopeutumista. Tulokset korostavat sensitiivisen vuorovaikutuksen merkitystä varhaiskasvatuksen aloitusvaiheessa sekä arjen rakenteiden ja ennakoitavuuden roolia lapsen turvallisuuden tunteen rakentumisessa. Tutkielman tulokset viittaavat siihen, että sosioemotionaalista tukea voidaan havainnollistaa myös pedagogisten välineiden avulla, kuten lastenkirjallisuuden kautta, mutta tarkastelu perustuu ensisijaisesti tutkimuskirjallisuuteen.
Keywords: sosioemotionaalinen tuki; varhaiskasvatuksen aloitus; alle 3-vuotiaat