Työn attraktiotekijät Y-sukupolven näkökulmasta : Haastattelututkimus koetuista työn vetovoimatekijöistä - Nemlander, Heidi (My University, 2020)
Työmarkkinat ovat sosiaalisessa murroksessa. Suurten ikäluokkien eläköityessä Y-sukupolven on ennustettu nousevan suurimmaksi ikäluokaksi työmarkkinoilla vuoteen 2020 mennessä. Y-sukupolvi on joukko itsenäisiä, tavoitteellisia ja tiedostavia ihmisiä, joiden on ennustettu tekevän suurimmat innovaatiot niin työelämässä kuin sen ulkopuolella. Näin ollen yrityksillä on tunnistettavissa oleva intressi houkutella ja sitouttaa tämä ydinjoukko nykypäivän ja tulevaisuuden osaajia. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli laadullisin menetelmin haastatteluiden muodossa kartoittaa Y-sukupolven edustajien kokemia työn attraktiotekijöitä, eli työhön liittyviä vetovoimatekijöitä. Työn attraktiotekijät on jaettu tässä tutkimuksessa houkutteleviin, motivoiviin sekä sitouttaviin tekijöihin Thompsonin ja Gregoryn (2012) jaottelun mukaisesti. On tarkoituksenmukaista huomata, että havaittuja työn attraktiotekijöitä ei tässä tutkimuksessa arvotettu keskenään, vaan tutkimuksen kohteena oli Y-sukupolvelle ominaisten työn vetovoimatekijöiden kartoittaminen. Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä kahdeksaa Y-sukupolven edustajaa, jotka ovat syntyneet vuosien 1988-1992 välillä. Haastatteluiden pohjalta pystyttiin erottamaan kuusi erilaista työhön liittyvää vetovoimatekijää, joita olivat: etätyömahdollisuus, yrityksen arvot, työyhteisö, avoimuus- ja vuorovaikutuksellisuus, kehitysmahdollisuudet sekä työn sisältö. Näiden havaittujen työn attraktiotekijöiden pohjalta pystyttiin lisäksi erottamaan kaksi erilaista työorientaatiota Goldthorpen ym. (1968) jaottelun mukaisesti; byrokraattinen sekä solidaarinen työorientaatio. Tutkimuksen lopputuloksena voidaan siis todeta, että vaikka Y-sukupolvelle ominaisia työn attraktiotekijöitä voitiin haastattelujen pohjalta havaita, saattavat työelämäasenteet saman sukupolven sisällä erota huomattavasti toisistaan.
Keywords: Y-sukupolvi, työorientaatio, työelämäasenteet, sukupolvi