Urheilusuoritusten mittaaminen ja optimointi tekoälyllä - Kuusisto, Eero (My University, 2024)
Kilpaurheilijat kehittävät itseään tullakseen paremmiksi kuin toiset. Urheilijat kehittyvät harjoittelemalla, oppimalla sekä valmennuksen avulla. Urheilijoiden kehitys on edennyt siihen, että tulosten parantamiseen käytetään tekoälyä. Urheilijat tuottavat suorituksissaan suuren määrän dataa kaikessa tekemisissään. Jokainen urheilijan suoritus askeleesta mailalla lyömiseen voidaan muuttaa dataksi. Tämän lisäksi urheilijan kehon elintoiminnot, kuten syke ja verenpaine on muunnettavissa dataksi. Tätä urheiludataa pystytään keräämään eri teknologioilla, kuten puettavilla ja dataa mittaavilla sensoreilla. Tekoälyllä pystytään analysoimaan tätä urheilijoista kerättyä dataa ja hyödyntämään sitä harjoittelun, oppimisen ja valmentamisen parantamiseen, jolloin urheilijoiden tulokset paranevat. Tekoälyn avulla pystytään myös vähentämään urheilijoiden loukkaantumisriskiä analysoiden kerättyä dataa ja antaen tämän perusteella ohjeita oikeanlaiseen fyysisen rasituksen määrään. Tässä tutkielmassa tutkitaan urheiludatan keräämistä ja kerätyn datan hyödyntämistä urheilusuorituksien parantamiseen.
Keywords: tekoäly, urheilu, data, optimointi