Katsaus tutkimuksiin metsän vaikutuksesta lapsen kehitykselle ja päätelmiä varhaiskasvatukseen - Halava, Rosalie; Friman, Salla (My University, 2025)
Oppimisympäristöt vaihtelevat sisätiloista ulkotiloihin. Oppimisympäristöt mahdollistavat lasten oppimisen ja kokonaisvaltaisen kehityksen tukemisen. Ulkotiloina käytetään lähiluontoa (Opetushallitus, 2014). Ympäristön tarkoitus on tukea lapsen leikkiä ja oppimista. Luontopainotteinen ympäristö monipuolistaa leikkiä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia näin tukien lapsen kokonaisvaltaista kehitystä ja hyvinvointia (Prins, Van der Wilt, Van der Veen, Hovinga, 2022). Ohjaamaton vapaa-ajan liikkuminen sekä matkojen kulkeminen pyörällä tai jalan on vähentynyt samalla kun digitaalisilla laitteilla ollaan enemmän kuin on suositeltu. Spontaani ulkona liikkuminen useimmiten korvautuu järjestetyllä, aikuisten ohjaamalla toiminnalla, joka tapahtuu rakennetuilla paikoilla. Kuitenkin vain pieni osa suomalaislapsista ei liiku vapaa-aikanaan luonnossa. Lasten elämäntapojen muutokset voivat olla haitallisia terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Fyysisen aktiivisuuden vähäisyys voi olla yksi syy ylipainoon, joka voi johtaa muihin terveysongelmiin. (Kaasinen & Myllyniemi, 2023).
Keywords: metsä, lapsi, fyysinen kehitys, motorinen kehitys, kognitiivinen kehitys, varhaiskasvatus, esiopetus, kokonaisvaltainen hyvinvointi