Tietojärjestelmät nuorisotyön ytimessä : Kohti humanistisempaa digitaalista moniammatillisuutta - Lehmus, Piia (My University, 2025)
Digitalisaatio tarjoaa uusia mahdollisuuksia nuorten tukemiseksi moniammatillisessa yhteistyössä. Tämä Pro gradu- tutkielma tarkastelee digitaalisten ratkaisujen roolia moniammatillisen tiedonsiirron edistämisessä, vuorovaikutuksen parantamisessa sekä luottamuksellisen yhteistyön tukemisessa nuorten tukiverkostossa. Tarkastelun erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat eri ammattiryhmien väliset näkemykset tiedonsiirrosta nuoren parhaaksi, vuorovaikutus lasten ja nuorten tukena sekä luottamuksellinen, laadukas ja kestävä kommunikointi heidän välillään. Lähtökohtana on nuorten kasvava tuen tarve tulla kuulluksi ja digitaalisten palveluiden mahdollisuudet resurssien tehokkaampaan hyödyntämiseen. Tutkielma analysoi tietojärjestelmien vaikutuksia moniammatilliseen nuorisotyöhön tietojärjestelmätieteen kolmesta teoreettisesta näkökulmasta: systeemiteoreettinen, sosiotekninen ja humanistinen. Tietojärjestelmätiede tarkastelee ihmistä osana teoreettista viitekehystä, kuten osallistavassa suunnittelussa ja hiljaisen tiedon hyödyntämisessä. Keskeistä on ihmisen aktiivinen rooli, ei vain tutkimuskohteena oleminen. Tietojärjestelmät tukevat moniammatillista tiedonkulkua nuorisotyössä edistäen nuorten hyvinvointia ja palveluprosesseja ihmisten välillä. Aineisto koostuu sosiaalialan, terveydenhuollon, koulujen ja opetuksen ammattilaisille (soteko) kvalitatiivisin tutkimusmenetelmin tehdyistä teemahaastatteluista, joiden avulla tunnistettiin keskeisiä haasteita ja kehitystarpeita moniammatillisessa yhteistyössä. Tulokset osoittivat, että digitaalisten sovellusten integroiminen tukipalveluihin voi merkittävästi vahvistaa tiedonsiirtoa, edistää hoitosuunnitelmien jatkuvuutta ja mahdollistaa nuorten aktiivisemman osallistumisen omaan hyvinvointiinsa. Tiedon elinkaarimalli ja humanistiset näkemykset sovellusten hyödyn kokemisesta nousevat esiin sote uudistusten myötä, joka on pilkkonut yhdennetyt toimintamallit. Tutkimustulosten analysointimenetelminä käytettiin teemoja ja temaattista aineistoanalyysia. Tutkimusote oli kuvaileva. Erityisen keskeiseksi nousi luottamuksen säilyttäminen hoitoprosessin aikana, sillä asiantuntijaverkostojen vaihtuminen voi heikentää tiedonkulkua ja nuoren kuulluksi tulemista. Tutkimus tuo esiin mahdollisuuksia kehittää sovelluksia, jotka tukevat moniammatillista yhteistyötä sekä tarjoavat nuorille matalan kynnyksen yhteydenpitoa ammattilaisten kanssa. Tulokset auttavat ymmärtämään mitä ja millaisia sovelluksia moniammatillinen yhteistyö nuorten kanssa voi hyödyntää parantaakseen nuorten tilannetta tietojärjestelmän keinoilla. Johtopäätökset tutkimuksen pohjalta näyttäisivät tarjoavan useita mahdollisuuksia kehittää tietojärjestelmiä nuorisotyön ytimessä kohti humanistisempaa digitaalista moniammatillisuutta kaikkia osapuolia kuunnellen. Työstä saadaan tärkeää tietoa digitaalisten työkalujen kehittämisestä sekä tietojärjestelmien integroimisesta nuorten tukemiseen. Vaikka tutkimuksen tapausympäristö on paikallinen, havainnot ovat relevantteja myös laajempien digitaalisten moniammatillisten toimintamallien kehittämisessä. Useat organisaatiot ovat jatkuvasti lisänneet ja kehittäneet verkkosivujen lisäksi toimivia puhelinsovelluksia ja chatteja, joista on paljon hyötyä nuorille matalan kynnyksen avun hakemiseen. Tutkielma antaa vahvan humanistisen ja moniammatillisen näkemyksen tietojärjestelmien toimista, joita tulisi huomioida hyvinvointiyhteiskunnan tietorakennemuutoksia toteuttaessa digitaalisin keinoin nuorten luottamuksellisen kasvun ja itseohjautuvuuden edistäjinä.
Keywords: Avainsanat: nuorisotutkimus, humanistiset tietojärjestelmät, moniammatillisuus, kommunikointi, sovelluskehitys, digitaalisuus