Mentorointi noviisiopettajien ammatillisen toimijuuden tukikeinona - Reiman, Anni (My University, 2024)
Tässä tutkimuksessa tutkitaan vastavalmistuneiden opettajien eli noviisiopettajien ammatillisen toimijuuden tukemista mentoroinnin avulla. Lisäksi tutkitaan millaisia muita ammatillisen toimijuuden tukikeinoja noviisiopettajat kaipaavat uransa alkuaikana eli induktiovaiheessa. Ammatillinen toimijuus koostuu opettajan oppimismotivaatiosta, minäpystyvyydestä oppimista kohtaan sekä oppimista edistävistä tarkoituksellisista teoista. Nämä yhdessä luovat pohjan opettajan jatkuvalle oppimiselle ja ammatilliselle kehittymiselle. Noviisiopettaja tarvitsee tukea, jotta hänen ammatillinen toimijuutensa pääsee kehittymään, ja yksi toimivaksi todettu tukimuoto on mentorointi. Tutkimuksen aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella alkuvuoden 2024 aikana. Lomakkeella kerättiin sekä määrällistä, että laadullista aineistoa. Tutkimuksessa käytettiin mixed methods - menetelmää. Määrällisen aineiston avulla tutkittiin mentoroinnin ja ammatillisen toimijuuden yhteyttä eri ryhmillä sekä eri mentorointikäytäntöjen korrelaatiota ammatilliselle toimijuudelle. Laadullisella aineistolla tutkittiin mentoroinnin antamaa tukea ammatillisen toimijuuden kehittymiselle, käytettyjä mentorointikäytäntöjä sekä noviisiopettajien kaipaamia tukikeinoja teemoittelun keinoin. Tutkimuksessa ei löydetty selkeää yhteyttä noviisiopettajien ammatillisen toimijuuden ja saadun mentoroinnin välillä. Myöskään erilaiset mentorointikäytännöt eivät selittäneet koettua ammatillista toimijuutta. Aineistosta nousi esille, että sovittu mentorointi ei ole aina toteutunut käytännössä ja lisäksi se ei kaikissa tapauksissa ole tarjonnut noviisiopettajille heidän kaipaamaansa tukea. Kuitenkin yhtenä tuloksena löydettiin, että noviisiopettajat kaipaavat erilaisia tukikeinoja ja tiedostavat, mitkä tukikeinot tukisivat parhaiten juuri heitä. Näiden tutkimustulosten perusteella onkin tärkeää tarkastella jo olemassa olevia mentorointikäytäntöjä kriittisesti, jotta mentorointi resursseja käytetään parhaalla mahdollisella tavalla. On myös olennaista pohtia noviisiopettajan tukikeinot tapauskohtaisesti, jotta niillä kyetään tukemaan juuri kyseisen noviisiopettajan ammatillisen toimijuuden kehittymistä.
Keywords: noviisiopettaja, induktiovaihe, ammatillinen toimijuus, mentorointi