Monikielisyys ja sen kääntäminen romaanissa The Picture of Dorian Gray : Englanninkielisen alkuteoksen ja sen neljän suomennoksen tarkastelu - Veijonen, Wilma (My University, 2025)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee monikielisyyttä Oscar Wilden romaanissa The Picture of Dorian Gray sekä monikielisyyden kääntämistä romaanin neljässä suomennoksessa. Romaanin ovat suomentaneet Helmi Setälä vuonna 1906, Aulis Nopsanen vuonna 1947, Kai Kaila vuonna 1963 ja Jaana Kapari-Jatta vuonna 2009. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaista monikielisyys on alkuteoksessa, millaisia käännösstrategioita monikielisyyden kääntämiseen on käytetty eri suomennoksissa ja miten suomennokset eroavat toisistaan monikielisyyden kääntämisen osalta. Pääasiallisena tutkimusmenetelmänä on käytetty vertailevaa tekstianalyysia. Alkuteoksen monikielisyydessä korostuu etenkin ranskan merkitys, sillä aineiston 58:sta monikielisyyttä sisältävästä kohdasta 46 on ranskaksi. Ranska on myös romaanin ainoa vieras kieli, jota käytetään dialogissa. Täysi kotouttaminen on kaikissa suomennoksissa yleisin monikielisyyden käännösstrategia, mutta suomennosten välillä nousi esiin myös eroja käännösstrategioiden käytössä. Kailan (1963) suomennoksessa on esimerkiksi käytetty muita suomennoksia enemmän täyttä kotouttamista, ja Nopsasen (1947) suomennoksessa monikielisyyttä on puolestaan eksplikoitu huomattavan paljon muihin käännöksiin verrattuna. Kaikissa suomennoksissa on kuitenkin käytetty ainakin jonkin verran sekä kotouttavia että vieraannuttavia käännösstrategioita. Tutkielmassa pohditaan myös monikielisyyden mahdollisia funktioita Wilden romaanissa, monikielisyyden kääntämisen lukijanäkökulmaa sekä aiempien käännösten vaikutusta uudelleenkäännöksiin ja ehdotetaan kahta jälkimmäistä myös tulevaisuuden tutkimuskohteiksi.
Keywords: monikielisyys, koodinvaihto, uudelleenkääntäminen, kaunokirjallisuuden kääntäminen, kotouttaminen, vieraannuttaminen, The Picture of Dorian Gray, Dorian Grayn muotokuva