Merkitykselliset rummut : Esineen aineettomat merkitykset - Karikoski, Ida (My University, 2022)
Tarkastelen pro gradu -tutkielmassani esineiden saamia aineettomia merkityksiä. Tutkielmani aiheena olevat rummut liittyvät nykyajan henkisyyden ja nykyshamanismin kontekstiin, mutta niiden esikuvana on vanha perinne. Tutkielmani pääosassa ovat rumpujen saamat merkitykset joita rumpujen omistajat ovat itse antaneet rummuilleen. Rumpuja tulkitaan siis käyttäjien kokemusten kautta, ja niillä termeillä joita he itse käyttävät. Tutkin aihetta etnografisella menetelmällä. Tutkielmaa ohjaava kysymys on: Minkälaisia merkityksiä rumpujen käyttäjät antavat rummuilleen? Rumpuja tavataan ympäri maailmaa, mutta keskityn tutkielmassani käsittelemään suomalaisia rumpuja muodostamani aineiston kautta. Tutkielman aineisto koostuu kuudesta haastattelusta ja kuudesta kirjoituspyyntövastauksesta, sekä omista havainnoistani rummunrakennuskurssilla. Aineiston analyysiin olen käyttänyt aineistolähtöistä sisällönanalyysia, ja aineiston järjestämiseen teemoittelua. Hyödynnän tutkielmassa myös merkitysanalyysin menetelmiä, ja tuotan merkityslausunnon. Analyysi on jaettu teemojen mukaisesti viiteen eri osaan, jotka käsittelevät rummun merkityksiä esimerkiksi synnyn, ulkonäön, äänen ja henkisen olemuksen kautta. Tutkielma paikantuu folkloristiikan kentällä nykyajan henkisyyden tutkimukseen sekä merkitysten tutkimukseen, ja erityisesti esinetutkimukseen jossa selvitetään aineellisten esineiden saamia aineettomia merkityksiä. Esineiden saamia merkityksiä on tutkittu paljon esimerkiksi etnologiassa, mutta rumpujen merkityksiä käyttäjien näkökulmasta selvittäviä tutkimuksia ei ole juuri ollenkaan. Tutkielmassani ilmeni, että rumpujen merkitykset ovat hyvin henkilökohtaisia ja yksilöstä riippuvaisia, liittyen jokaisen omassa elämässä tärkeiksi koettuihin asioihin. Merkityksistä löytyi joitakin yhdistäviä tekijöitä, joita ovat henkikäsityksen lisäksi rummun toimiminen välineenä tai välittäjänä sekä luonnon merkitys. Merkitykset eivät ole rumpujen kohdalla pelkästään esineeseen liittyviä ominaisuuksia, vaan ne ilmenivät moniulotteisesti käsittäen esimerkiksi ruumiillisuuden, toiminnan ja kokemuksellisuuden.
Keywords: uushenkisyys, shamanismi, rumpu, esinetutkimus, merkitys, merkitysanalyysi, etnografia, haastattelututkimus