Sosiaalisen kestävyyden ja vastuullisuuden huomioiminen suomalaisten musiikkifestivaalien verkkosivuilla - Virtanen, Nea (My University, 2026)
Tapahtuma-ala ja etenkin festivaalituotanto on jatkuvasti kasvava ala Suomessa. Alan toimijoiden on muiden alojen tavoin mietittävä yhä tarkemmin toimintansa kestävyys- ja vastuullisuuskysymyksiä sekä huomioitava niiden toteuttaminen käytännössä. Tapahtuma-alan kestävyyttä on tutkittu jonkin verran etenkin ekologisen kestävyyden osa-alueella. Festivaalien sosiaalinen kestävyys ja vastuullisuus ovat jääneet pienemmälle huomiolle. Tutkielmani tavoitteena on tutkia suomalaisten musiikkifestivaalien sosiaalisen kestävyyden ja vastuullisuuden toimenpiteiden kuvauksia tapahtumien omilla verkkosivuilla. Tarkoitukseni ei ole tutkia kestävyyden ja vastuullisuuden toteutumista käytännössä tapahtumien aikaan, vaan keskittyä siihen, millaisia asioita festivaalitoimijat itse huomioivat ja korostavat viestinnässään omilla verkkosivuillaan ja mitä mahdollisesti jää huomion ulkopuolelle. En myöskään vertaile tai arvioi tutkimuksessani festivaalien kestävyyttä tai vastuullisuutta. Tutkielmani aineistona on viiden suomalaisen musiikkifestivaalin verkkosivut. Tutkimuksessa kerään festivaalien sivustoilta tietoa sosiaalisen kestävyyden ja vastuullisuuden toimiin liittyen. Analysoin aineistoni laadullisella sisällönanalyysillä, jossa kaikkien festivaalien sivuilta kerätyt tiedot teemoitellaan. Analyyttisenä viitekehyksenä käytän Helsingin kaupungin kaikille tapahtumanjärjestäjille tarjoamaa sosiaalisen vastuullisuuden kompassia. Tutkielmani tulokset osoittavat, että festivaalit keskittyvät sosiaalisen kestävyyden ja vastuullisuuden toteuttamisessa etenkin tapahtuman esteettömyyteen, yhdenvertaisuuteen sekä kaikenlaisen syrjinnän ja häirinnän ehkäisemiseen. Festivaaleja yhdistäviä arvoja ovat muun muassa tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja jokaisen toivottaminen tervetulleeksi omana itsenään. Yhteenvetona voidaan todeta, että kaikki festivaalit pyrkivät panostamaan sosiaaliseen kestävyyteen ja vastuullisuuteen, vaikka toimet ja niiden laajuus vaihtelevat.
Keywords: festivaalit; tapahtuma-ala; kestävä kehitys; sosiaalinen kestävyys; vastuullisuus