Työsuojelu yksityisellä turvallisuusalalla : Empiirinen tutkimus aluehallintoviraston työsuojelutarkastusraporteista - Loisa, Pauliina (My University, 2021)
Tutkielmani tarkoituksena oli tutkia sitä, millä tavoin työsuojeluun liittyvä lainsäädäntö toteutuu yksityisen turvallisuusalan yrityksissä ja millä tavoin sitä noudatetaan. Tutkimusaineistona käytettiin Etelä-Suomen aluehallintoviraston tekemien työsuojelutarkastusten raportteja vuosilta 2019 ja 2020. Näitä työsuojelutarkastusraportteja oli yhteensä 117 kappaletta. Tutkielmassani on analysoitu näitä tarkastusraportteja ja pyritty niiden avulla katsomaan ja tarkastelemaan sitä, noudattavatko yksityisen turvallisuusalan yritykset työsuojeluun liittyvää lainsäädäntöä. Pääosin tutkielmassani on käytetty analyysimenetelmänä teoriaohjaavaa analyysiä, mutta osaltaan myös teemoittelua. Lisäksi käytin osassa analysointia myös ristiintaulukointia. Tutkielmani tavoitteena oli selvittää, noudattavatko yksityisen turvallisuusalan yritykset työsuojeluun liittyvää lainsäädäntöä. Alueeksi rajoittui Etelä-Suomi, tarkastuksien ollessa aluehallintoviraston Etelä-Suomen alueelle. Nostin aineistosta esiin sen, miten paljon ja mistä syystä sekä kehotuksia, että toimintaohjeita oli eri aiheista yrityksille annettu. Tutkimuksessa havaittiin, että erityisesti väkivallan uhka on merkittävä tekijä, jota työsuojelussa ei yrityksissä välttämättä ole otettu tarpeeksi hyvin huomioon. Aineistoon kuuluvissa työsuojelutarkastuksissa oli annettu ainoastaan kehotuksia ja toimintaohjeita. Suurin osa annetuista kehotuksista tai toimintaohjeista liittyi alalla olevaan ilmeiseen väkivallan uhkaan tai työterveyshuoltoon. Prosentuaalisesti toimintaohjeita ja kehotuksia annettiin vähemmän, kuin työsuojelutarkastuksissa yleensä annetaan. Mitään törkeitä laittomuuksia tai työsuojelun noudattamatta jättämistä ei missään työsuojelutarkastuksissa myöskään havaittu.
Keywords: turva-ala, työsuojelu, työsuojelutarkastus, työpaikkaväkivalta