Tilintarkastuksen ja tilintarkastuskertomuksen sisältävien lausuntojen merkitys konkurssien ennustamisessa - Nurmela, Lassi (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tutkitaan tilintarkastuksen ja tilintarkastuskertomuksen sisältävien lausuntojen tuomaa lisäarvoa konkurssien ennustamiseen. Konkurssi on yrityksen lopettamisen äärimmäisin muoto, joka vaikuttaa merkittävästi kaikkiin sen sidosryhmiin. Nykyajan dynaamisessa ja nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä, jossa markkinoiden epävarmuustekijät ovat korostuneet, konkurssien ennustemallit ovat nousseet aikaisempaakin merkittävämpään ase-maan. Konkurssien ennustemalleja on kehitelty jo vuosikymmenten ajan. Nämä mallit tarjoavat arvokasta tietoa yrityksen taloudellisesta tilasta, mikä auttaa ajoissa tekemään tarvittavat toimenpiteet talouden vakauttamiseksi. Ennustemallit, jotka pohjautuvat ainoastaan taloudellisten tunnuslukujen analyysiin, tarjoavat hyvän lähtökohdan. Tarkempien ennusteiden saamiseksi on kuitenkin entistä tärkeämpää ottaa huomioon myös ei-taloudelliset muuttujat. Tilintarkastuskertomus ja sen sisältämät lausunnot ovat osa näitä ei taloudellisia muuttujia, joiden avulla ennuste-tarkkuuksia on pyritty parantamaan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ei-taloudellisten tekijöiden huomioiminen konkurssin ennustamisessa voi parantaa ennustemallien tarkkuutta ja luotettavuutta erityisesti pienemmissä ja keskisuurissa yrityksissä. Pienyrityksille ei aina ole saatavilla luotettavia tilinpäätöstietoja, mikä korostaa ei-taloudellisten tietojen tärkeyttä. Taloudelliset mittarit voivat olla harhaanjohtavia, erityisesti nuorten mikroyritysten kohdalla, joiden taloudelliset tunnusluvut voivat alussa näyttää heikoilta. Tilintarkastuksen rooli on keskeinen, sillä sen avulla voidaan vahvistaa yrityksen tarjoaman tiedon luotettavuutta ja varoittaa sidosryhmiä mahdollisista riskeistä. On tärkeää, että tilintarkastajat toimivat riippumattomasti ja tarjoavat objektiivista tietoa yrityksen toiminnan epävarmuustekijöistä ja riskeistä, mikä auttaa arvioimaan konkurssin todennäköisyyttä. Tässä tutkielmassa tarkastellaan aihetta alan keskeisimpien tutkimusten avulla. Tutkielmassa keskitytään tilintarkastuksen ja tilintarkastuskertomuksen tuomaan lisäarvoon yhdessä taloudellisten muuttujien kanssa. Tutkimukset osoittavat, että tilintarkastuskertomuksista saatu informaatio, kuten mukautetut lausunnot ja toiminnan jatkuvuudesta tehty lisätietokappale, tarjoavat arvokasta tietoa yrityksen taloudellisista riskeistä ja konkurssiriskistä. Tilintarkastuskertomuksen sisältämä informaatio on erityisen relevanttia ennustamisen kannalta, silloin kun siinä otetaan huomioon mukauttamisen muoto, huomautuksen sisältö ja lausunnot toiminnan jatkuvuuteen liittyen. Erityisesti huomautuksissa esiintyvät viittaukset mahdollisiin tilinpäätössäännöstöjen rikkomisiin tai muihin vakaviin taloudellisiin epäkohtiin kuten toiminnan jatkuvuuteen liittyen ovat merkittäviä riskien arvioinnissa. Vaikka mukautetut lausunnot itsessään parantavat vain vähän ennustemallien luokittelukykyä kaikissa tilanteissa, ne toimivat tärkeinä varhaisina varoitusmerkkeinä taloudellisista ongelmista ja lisäävät läpinäkyvyyttä. Tutkielman johtopäätöksenä oli, että tilintarkastuskertomuksen lausuntojen huomioiminen voi parantaa konkurssien ennustetarkkuutta, mutta niiden vaikutus ei ole kaikissa tilanteissa merkittävä. Tästä syystä on tärkeää käyttää laajempaa joukkoa indikaattoreita yrityksen taloudellisen tilanteen arvioimiseksi.
Keywords: Tilintarkastus, tilintarkastuskertomus, konkurssien ennustaminen