Keuhkosairaiden lentomatkustuksesta uudet ohjeet - Söderström Henrik; Kirjavainen Turkka; Piirilä Päivi (Suomen lääkäriliitto, 2025)
Matkustajalennon korkeudessa ilmanpaine koneen sisällä on alentunut, vaikka matkustamo on paineistettu. Myös hapen osapaine laskee.
Erityisesti keuhkoahtaumatauti, keuhkokudoksen sairaudet, hengityslihasheikkous tai voimakas keuhkojen tilavuusvaje voivat altistaa vaikea-asteiselle hapenpuutteelle.
Hyvä hoitotasapaino on matkaan valmistautumisessa tärkeä. Joskus on myös tarpeen tehdä lisäselvityksiä.