"Miksi opiskelijoita pidetään pelkkinä kuluerinä?" : Diskurssit sosiaaliturvaetuuksien leikkausten ja opiskelijoiden toimeentulon ympärillä Helsingin Sanomissa vuonna 2023 - Jokinen, Milla (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan, miten Helsingin Sanomat käsitteli Orpon hallituksen suunnittelemia sosiaaliturvaleikkauksia ja erityisesti niiden vaikutuksia opiskelijoiden toimeentuloon. Aineisto on haettu Helsingin Sanomien verkkolehden hakukoneen avulla käyttäen hakusanoja ”leikkaukset ja opiskelijat” aikaväliltä 2.4.2023–31.12.2023, ja juttuja on yhteensä 71. Jutut koostuvat pääosin uutisista, mutta aineistossa on myös mukana muun muassa mielipidekirjoituksia ja pääkirjoituksia. Tutkimusmenetelmänä toimii diskurssianalyysi, ja analyysin keskiössä ovat jutuissa muotoutuvat diskurssit ja niiden sosiaalista todellisuutta rakentava ja muovaava luonne. Analyysissä tulee esille, että lehtijutuissa korostuu muun muassa diskurssi opintotuen lainapainotteisuudesta, jota päättäjien puheisiin tukeutuvat jutut esittävät pitkälti ongelmattomana asiana. Opiskelijoiden kasvavaa velkaantumista perustellaan tulevaisuudessa koittavalla paremmalla taloustilanteella ja työllistymisnäkymillä. Samalla toistuu diskurssi opintolainasta opiskelijoiden investointina tulevaisuuteensa, mikä heijastaa muun muassa korkeakoulutuksen markkinoistumisen kehityskulkuja. Toisaalta osassa jutuissa esitetään myös kriittisiä näkökulmia tuomalla esiin muun muassa opintovelallisten määrän kasvu ja opiskelijoiden toimeentulon heikennysten negatiiviset seuraukset. Orpon hallituksen opiskelijoihin kohdistuvia leikkauksia protestoivat, opiskelijoiden järjestämät yliopistojen valtaukset saivat laajaa huomiota. Valtauksia käsittelevissä jutuissa kuvataan valtausten kulkua, ilmapiiriä ja opiskelijoiden vaatimuksia, mutta osa jutuista luo valtauksiin tietynlaista dramaattisuutta korostamalla konflikteja muun muassa opiskelijoiden ja viranomaisten kanssa. Jutuissa käydään keskustelua myös valtausten järjestäjien poliittisista taustoista, ja näin huomio siirtyy pois protestien poliittisesta sanomasta. Helsingin Sanomien julkaisemissa mielipidekirjoituksissa tilaa saavat Orpon hallituksen talous- ja sosiaalipolitiikkaa kritisoivat ja haastavat puheenvuorot itse opiskelijoilta sekä opiskelijoiden parissa työskenteleviltä ammattilaisilta. Kirjoituksissa tuodaan esiin muun muassa opiskelijoihin kohdistuvien leikkausten yksilöllisiä vaikutuksia sekä kyseenalaistetaan leikkausten perusteluja. Muissa leikkauksia käsittelevissä jutuissa kuitenkin muotoutuu paljolti päättäjien talouskuripuhetta myötäilevä diskurssi, vaikka leikkausten eriarvoistavia vaikutuksia nostetaan myös esiin.
Keywords: Opiskelijat; diskurssianalyysi; diskurssi; journalismi; talouskuri; opintolaina; velka; köyhyys