Eriyttäminen tulevaisuuden kieltenopetuksessa: Opettajaopiskelijoiden kuvauksia vuodesta 2040 - Roiha, Anssi; Maijala, Minna; Patzelt, Mareen; Kajander, Kati (Suomen ainedidaktinen tutkimusseura, 2026)
Eriyttämistä pidetään välttämättömänä opetuksen lähestymistapana, jonka avulla voidaan huomioida oppilaiden moninaisuus. Eriyttäminen on korostunut suomalaisessa koulutuskeskustelussa ja käytännön opetuksessa viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana erityisesti perusopetuksessa. Tässä tutkimuksessa tarkastelemme kahden yli-opiston vieraiden kielten opettajaopiskelijoiden (N=55) eriyttämiskäsi-tyksiä. Aineistona hyödynnämme opettajaopiskelijoiden tekstejä, joissa he kuvaavat työviikkoaan vuonna 2040. Analysoimme aineiston teoria-ohjaavasti teemoitellen. Kokonaisuutena opettajaopiskelijoiden ope-tuksen tulevaisuuskuvauksissa oli tunnistettavissa monia eriyttämisen elementtejä,ja usea opettajaopiskelija näki moninaisuuden huomioimi-sen olennaisena osana tulevaisuuden opettajuutta. Erityisesti moni-puoliset opetusmenetelmät korostuivat aineistossa. Tulokset antavat näkökulman siihen, minkä roolin vieraiden kielten opettajaopiskelijat antavat eriyttämiselle osana tulevaa työtä.
Kielididaktiikan ajankohtaisia teemoja