Tuulen nopeuden vaikutus kirjosiepon (Ficedula hypoleuca) pesimätulokseen - Tiihonen, Topias (My University, 2025)
Ilmaston lämpenemisen myötä tuulen keskinopeuden on ennustettu kasvavan maailmal-la. Tuulen nopeuden on tutkittu vaikuttavan lentävien hyönteisten esiintymiseen. Mikäli hyönteisiä saalistava lintu käyttää lentäviä hyönteisiä poikastensa ravintona, voi tuulen nopeus näin ollen vaikuttaa linnun pesimätulokseen. Kirjosieppo (Ficedula hypoleuca) on hyönteisiä syövä kolopesijä. Tässä tutkimuksessa selvitin, onko tuulen keskinopeus kas-vanut Harjavallan alueella tutkimuksen aikana vuosina 2000–2021, sekä onko tuulen nopeudella vaikutusta kirjosiepon pesimätulokseen. Tutkimusaineisto kerättiin Harjaval-lan kuparisulaton lähistöltä, ja tutkimusalue jaettiin Saastuneeseen (< 2,5 km sulatosta) sekä Kontrolliin (> 2,5 km sulatosta). Kirjosiepon pesiltä laskettiin pesimäajalta touko-heinäkuulta munittujen munien, kuoriutuneiden poikasten ja lentokykyiseksi selvinneiden poikasten määrä. Tuulen nopeus (m/s) mitattiin Kokemäen sääasemalta tasatunnein. Hyödynsin vain klo 6:00-18:00 välistä dataa, sillä kirjosieppo on päiväaktiivinen. Tutki-musaikana tuulen keskinopeus kasvoi noin 1 m/s. Tuulen nopeus ei vaikuttanut kir-josiepon pesimätulokseen merkitsevästi. Lentävät hyönteiset eivät ole kirjosiepon ainoa ravintolähde, joten tuulen keskinopeuden kasvu ei välttämättä hankaloita sen ravinnon-hankintaa. Muiden sääilmiöiden, kuten sateen ja lämpötilan, on todettu aiheuttavan kir-josiepon poikasissa stressiä. Tuulen nopeudella voi siis olla yhteysvaikutus poikasten selviytymiseen muiden sääilmiöiden kanssa.
Keywords: kirjosieppo, Ficedula hypoleuca, tuulen nopeus