Yrittäjyyskasvatuksen kehittäminen varhaiskasvatuksessa : Maakuntien strategioiden hyödyntäminen yrittäjyyskasvatuksen määrittelyssä ja kehittämiskeinojen löytämisessä - Kukkonen, Heini (My University, 2024)
Tutkimus toteutettiin yrittäjyyskasvatuksen käsitteen määrittelyn ja sen kehittämiskeinojen selvittämiseksi varhaiskasvatuksessa. Yrittäjyyskasvatus on monimutkainen ja laaja käsite, joka vaatii tarkennuksia erityisesti varhaiskasvatuksen kontekstissa. Tutkimuksen teoreettinen tausta perustui yrittäjyyskasvatuksen ja varhaiskasvatuksen käsitteiden avaamiseen Tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista sisällönanalyysiä. Aineistona olivat kymmenen eri maakunnan ja alueen strategiset suunnitelmat yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseksi. Aineiston analyysissä nousi esiin useita teemoja, jotka korostavat yrittäjyyskasvatuksen monimuotoisuutta ja sen merkitystä lasten kasvun ja kehityksen tukemiseen. Keskeiset tulokset osoittivat, että yrittäjyyskasvatuksen määritelmissä korostuvat erityisesti taitojen ja asenteiden kehittäminen, ei niinkään varsinaisen yritystoiminnan opettaminen. Tämä painotus on linjassa varhaiskasvatuksen tavoitteiden kanssa, jotka keskittyvät lapsen kokonaisvaltaisen kasvun, kehityksen ja oppimisen tukemiseen. Yrittäjyyskasvatuksen elementit ja yrittäjämäinen pedagogiikka nousivat tärkeimmiksi määritelmiksi aineistossa. Tutkimus tulokset perustuivat aineiston analyysiin, joka toi esiin konkreettisia keinoja yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseksi varhaiskasvatuksessa. Näitä keinoja ovat muun muassa yrittäjämäisten taitojen ja asenteiden integrointi osaksi päivittäistä pedagogiikkaa, sekä lapsen aktiivisen roolin korostaminen oppimisprosessissa. Tutkimuksen johtopäätöksenä todettiin, että yrittäjyyskasvatus varhaiskasvatuksessa voi merkittävästi tukea lapsen kokonaisvaltaista kehitystä. Sen avulla voidaan edistää lasten innovatiivisuutta, aloitteellisuutta ja ongelmanratkaisutaitoja. Tutkimus myös korostaa, että yrittäjyyskasvatuksen käsitteen tarkentaminen ja käytännön kehittämiskeinojen löytäminen ovat keskeisiä varhaiskasvatuksen laadun parantamisessa ja lasten tulevaisuuden valmiuksien tukemisessa.

The study was carried out to clarify the definition of the concept of entrepreneurship education and the means of its development in early childhood education. Entrepreneurship education is a complex and broad concept that requires clarification, especially in the context of early childhood education. The theoretical background of the study was based on the opening of the concepts of entrepreneurship education and early childhood education Qualitative content analysis was used as a research method. The material consisted of strategic plans for the development of entrepreneurship education in ten different regions and regions. The analysis of the material highlighted several themes that highlight the diversity of entrepreneurship education and its importance in supporting children's growth and development. Key results showed that the definitions of entrepreneurship education place a particular emphasis on the development of skills and attitudes, rather than on teaching the actual business. This emphasis is in line with the goals of early childhood education, which focus on supporting the child's overall growth, development and learning. Elements of entrepreneurship education and entrepreneurial pedagogy emerged as the most important definitions in the material. The results of the study were based on an analysis of the data, which highlighted concrete ways to develop entrepreneurship education in early childhood education. These means include integrating entrepreneurial skills and attitudes into daily pedagogy and emphasizing the child's active role in the learning process. The study concluded that entrepreneurship education in early childhood education can significantly support a child's comprehensive development. It can be used to promote children's innovativeness, initiative and problem-solving skills. The study also emphasizes that refining the concept of entrepreneurship education and finding practical ways to develop it are key to improving the quality of early childhood education and to supporting children's future capabilities.
Keywords: Yrittäjyys, yrittäjyyskasvatus, yrittäjämäinen pedagogiikka, varhaiskasvatus