Moniammatillisen yhteistyön toteutuminen saattohoitopotilaan hoidossa terveyskeskusten vuodeosastoilla sairaanhoitajien näkökulmasta - Lindroos, Carita (My University, 2025)
Palliatiivisen hoidon tavoitteena on lievittää parantumattomasti ja etenevää sairautta sairastavan kärsimystä ja parantaa elämänlaatua keskittymällä oireiden hallintaan ja hyvinvoinnin tukemiseen. Saattohoito palliatiivisen hoidon vaiheena ajoittuu elämän loppuun ja keskittyy kivunlievitykseen ja kärsimyksen ehkäisyyn. Palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon osallistuu useita eri sosiaali- ja terveysalan ammattiryhmiä ja vapaaehtoisia. Potilasta hoidetaan yhteistyössä parhaan mahdollisen hoidon tarjoamiseksi huomioiden potilaan fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja hengellinen hyvinvointi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata saattohoitopotilaan hoidossa toteutuvaa moniammatillista yhteistyötä terveyskeskusten vuodeosastoilla sairaanhoitajien näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa, jonka avulla saattohoitoa ja moniammatillisen yhteistyön osaamista voidaan kehittää perusterveydenhuollossa ja hoitotyön koulutuksessa. Tutkimus on laadullinen kuvaileva tutkimus. Tutkittavat olivat kahden eri sosiaali- ja terveydenhuollon organisaation terveyskeskuksen vuodeosastojen sairaanhoitajia (n=20), jotka hoitivat saattohoitopotilaita ja heillä oli vähintään kuuden kuukauden kokemus saattohoidosta. Aineistonkeruumenetelmänä oli puolistrukturoitu yksilöhaastattelu. Nauhoitetut haastattelut oli litteroitu tekstimuotoon, ja aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Tulosten perusteella sairaanhoitajien mukaan moniammatillinen yhteistyö saattohoitopotilaiden hoidossa toteutui kolmesta eri näkökulmasta, jotka olivat moniammatillinen yhteistyö erilaisina yhteistyön muotoina, saattohoitopotilaan kokonaisvaltaisena hoitona ja työyhteisön hyvinvointina. Yhteistyöhön osallistuvia tahoja ja toimintatapoja oli useita. Kokonaisvaltaisessa hoidossa yhteistyö toteutui potilaan hoitamisena ja hoidon koordinointina. Työyhteisön hyvinvointi edisti moniammatillista yhteistyötä kollegiaalisen ja ammattiryhmien välisen tuen sekä hyvän työilmapiirin kautta. Sen sijaan moniammatillisen yhteistyön toteutumista heikensi tai esti henkilöstön vaihtuvuus, työn kuormittavuus ja tietojärjestelmien monimutkaisuus. Jatkossa saattohoidon kehittämiseksi tulisi tutkimusta kohdentaa erityisesti moniammatillisen yhteistyön ja tiedonkulun toteutumiseen saattohoidossa sekä siihen, miten yhteistyötä ja henkilöstön työhyvinvointia voidaan vahvistaa.
Keywords: moniammatillinen yhteistyö, palliatiivinen hoito, saattohoito, terveyskeskuksen vuodeosasto, laadullinen haastattelututkimus