”Milloinkaan aikaisemmin ei ole niin moni todistanut hallitsijan kruunaamista” : BBC:n televisiolähetys ja The Timesin artikkelit ohjaamassa ihmisiä tutustumaan kruunajaisten perinteisiin Elisabet II:n kruunajaisissa 2.6.1953 - Tammi, Meri (My University, 2023)
Tässä tutkimuksessa perehdytään Ison-Britannian kuningatar Elisabet II:n kruunajaisiin ja sen traditioihin tutustumiseen median näkökulman kautta. Ensimmäistä kertaa suorana televisiolähetyksenä nähdyt kruunajaiset keräsivät suuret määrät katsojia, joille haluttiin selventää kruunajaisseremonian konventioita ja symboliikkaa. Varsinaisena tutkimuskysymyksenä tässä tutkimuksessa on, miten media opastaa kansalaisia uuteen ilmiöön, eli kruunajaisseremoniaan tutustumisessa. Kysymys jakautuu kahteen teemaan, joista ensimmäinen käsittelee kruunajaisseremonian traditioita ja symboliikkaa. Toinen teema perehtyy kruunajaisissa nähtyihin vaatteisiin, regaaleihin ja värimaailmaan, joilla on omat merkityksensä. Aineistona tutkimuksessa käytetään BBC:n televisiolähetyksen tallennetta ja 1.6.–3.6.1953 julkaistuja The Timesin sanomalehtiä. Tutkimusmenetelmä on mediatutkimuksellinen ja hyödyntää sisällönanalyysia ja teemoittelua. Tutkimuksessa ilmenee, miten media ohjaa kansalaisia verrattain paljon, selittäen suurimman osan nähdystä ja kuullusta. Vaikka tämä luo kruunajaisiin ja kuningashuoneeseen niiden toivoman avoimen ja lähestyttävän tunnelman, samalla tapahtuman juhlallisuus ja ylettömän rikas ympäristö ja rajoitettu pääsy varmistavat sen, että vuoden 1953 kruunajaiset ovat edelleen suunnattu vain yhteiskunnan korkea-arvoisimmille.
Keywords: kuningatar Elisabet II, kruunajaiset, mediatutkimus, traditiot, symboliikka, televisio