Työnantajan velvollisuus puuttua työpaikkahäirintään : Työpaikalla tapahtunut työturvallisuuslain 28 §:ssä tarkoitettu häirintä ja työnantajan toimet sen poistamiseksi - Moilanen, Susanna (My University, 2025)
Työturvallisuuslain mukaan työnantajalla on velvollisuus puuttua häirintään ja epäasialliseen kohteluun. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten työturvallisuuslain 28 §:ssä säädettyä työnantajan velvollisuutta ”käytettävissä olevin keinoin ryhtyä toimiin” tulisi tulkita ja millaisia toimenpiteitä työnantajalta oikeuskäytännön perusteella on edellytetty, jotta sen on katsottu toimineen lain vaatimalla tavalla. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan työnantajan velvollisuuden laiminlyönnistä aiheutuvia seuraamuksia sekä sitä, mitä työturvallisuuslain 28 §:ssä tarkoitetaan häirinnällä ja epäasiallisella kohtelulla. Tutkimusmetodina on lainoppi eli oikeusdogmatiikka. Tutkielman kohteena on voimassa oleva oikeus, ja etenkin oikeuskäytännön perusteella tarkastellaan, millaisia toimenpiteitä työnantajalta on edellytetty lain mukaisen toimintavelvollisuuden täyttämiseksi. Työturvallisuuslain 28 §:n soveltamisen edellytyksenä on, että menettely aiheuttaa työntekijän terveyden vaarantumisen. Häirinnän tunnusmerkistön täyttymistä arvioidaan oikeuskäytännössä ja oikeuskirjallisuudessa vakiintuneiden arviointikriteerien avulla. Velvollisuuden täyttämiseksi työnantajan on ryhdyttävä toimiin käyttäen niitä keinoja, jotka hänellä tosiasiallisesti on käytettävissään. Toimien on oltava konkreettisia, asianmukaisia ja sellaisia, jotka aidosti edistävät tilanteen selvittämistä ja ratkaisemista. Toimiin on ryhdyttävä ilman aiheetonta viivytystä. Tavoitteena on, että häirintä ja epäasiallinen kohtelu saadaan loppumaan, vaikka täydellinen päättyminen ei ole oikeuskäytännön mukaan ehdoton edellytys velvollisuuden täyttämiselle.
Keywords: työturvallisuuslaki, oikeuskäytäntö, häirintä, työoikeus