Neitsyt Maria -käsitys osana sevillalaisten aktivistinaisten naiseuden rakentumista - Pulli, Ramona (My University, 2021)
Ilmiöt, tämän työn yhteydessä ’naiseus’, rakentuvat vuoropuhelussa ympäröivän yhteiskuntansa ja sen yksilöiden kanssa. Ne vaikuttavat yksilöihin ja ihmisryhmiin eri tavoin ja saattavat luoda näistä tai näille käsityksiä, jotka sisäistetään ja joita pidetään luonnollistettuina. Toisin sanoen, niitä ei välttämättä osata kyseenalaistaa. Tästä syystä on hyvä osata reflektoida, millä tavoin ja minkä toimijan taholta yksilöön sekä ihmisryhmiin pyritään vaikuttamaan tietoisesti tai tiedostamatta. Tämä tutkielma käsittelee Neitsyt Maria -käsitystä osana sevillalaisten aktivistinaisten naiseuden rakentumista. Tutkielmassa käyttämäni aineisto koostuu Sevillassa, Espanjan Andalusiassa syksyllä 2012 tekemistäni seitsemästä haastattelusta sekä haastattelua tukemaan suoritetuista havainnoinneista. Haastattelut olivat kaikki kertaluontoisia, joista kuusi yksilöhaastatteluita, yhteen haastattelutilanteeseen haastateltavani oli kutsunut ystävänsä mukaan. Tarkastelen litteraation kautta tekstiksi muutettuja haastatteluita sisä llö nanalyysin menetelmän avulla. Tällä metodilla haastattelusta nousivat ruumiillisuuden, johon sisältyvät myös seksuaalisuus ja äitiys, sekä tilan, toimijuuden ja yhteisön teemat. Nämä ovat työn keskeisiä käsitteitä, sekä niitä elementtejä, joista naiseuden nähtiin Neitsyt Marian kautta rakentuvan. Naiseuden rakentumisessa Neitsyt Marialla on keskeinen sija Marian ollessa yhteisössä voimakkaasti esillä oleva elementti. Merkittävimpinä naiseuden rakentumisen paikkoina olivat toimijuus, aktiivinen tai passiivinen, ja tilan haltuun otto, sekä suhtautuminen katolisuuteen joko siihen kiinnittyen tai siitä erottautuen. Tämän työn yhteydessä ei kuitenkaan oteta kantaa siihen, missä suhteessa elementtien tulee toteutua ja ilmetä yksilössä ’naiseuden’ toteutumiseksi. Teemat ilmentävät mitä katsotaan kuuluvaksi naiseuteen ja havaintojen tukemana on samalla mahdollista hahmotella vastakulttuurista käsitystä naiseudesta.
Keywords: naiseus, vastakulttuuri, intersektionaalisuus, Sevilla, Neitsyt Maria