Väkivallan ja alkoholin yhteys kasvomurtumien etiologiaan ja kliinisiin piirteisiin : Kirjallisuuskatsaus - Joutsiniemi, Siiri (My University, 2026)
Kansainvälisesti yleisimmät kasvomurtumien syyt ovat väkivalta, liikenneonnettomuudet ja kaatumiset. Useat tutkimukset osoittavat, että väkivalta ja alkoholin käyttö liittyvät tiiviisti toisiinsa kasvomurtumien syntymekanismissa: alkoholin on havaittu lisäävän riskikäyttäytymistä sekä murtumien vakavuutta. Alkoholin vaikutus ei siis rajoitu ainoastaan tapaturmariskin kasvuun, vaan se voi myös vaikeuttaa hoitoa ja hidastaa toipumista. Tutkimusnäytön perusteella on havaittu, että potilasprofiili väkivallan aiheuttamissa kasvomurtumissa painottuu selvästi nuoriin miehiin. Pahoinpitelymekanismit kasvomurtumien taustalla ovat moninaisia. Yleisimmät vamman aiheuttajat ovat yksittäiset iskut esimerkiksi nyrkillä tai polvella, useat lyönnit, potkut, hyökkäysaseen käyttö sekä maahan painaminen ja pahoinpitelyn jatkaminen. Aihe on kokonaisuutena ajankohtainen sekä kliinisesti merkityksellinen erityisesti päivystyksen, kirurgian ja hammaslääketieteen näkökulmista.
Keywords: kasvomurtumat, väkivalta, alkoholi