Vaihtoehtorahaston hoitajan johdon vastuu sijoituspäätöksistä - Palmen, Joonas (My University, 2024)
Vaihtoehtorahastojen suosio on kasvanut lähivuosina sijoittajien keskuudessa maailmanlaajuisesti. Vaihtoehtorahasto ei tästä huolimatta ole uusi ilmiö. Vaihtoehtorahastoille kuitenkin luotiin uusi sääntelykehikko Euroopan unionissa vuonna 2011 annetulla direktiivillä 2011/61/EU vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista. Direktiivin tarkoituksena on ollut muun muassa edistää taloudellista vakautta vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Direktiivi on implementoitu Suomessa vaihtoehtorahastojen hoitajista annetulla lailla (162/2014, AIFM-laki). Vahingonkorvauksen vähimmäistasoa ei ole harmonisoitu direktiivissä. Vahingonkorvausvelvollisuudesta kuitenkin säädetään AIFM-laissa. Tutkielman aiheena on vaihtoehtorahaston hoitajan johdon vastuu sijoituspäätöksistä. Lisäksi tutkielmassa selvennetään vaihtoehtorahaston hoitajan organisaatiorakennetta. Keskeistä tutkielmassa on AIFM-lain mukaisen johdon vahingonkorvaussäännöksen ja liiketoimintapäätösperiaatteen arviointi. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, voiko vaihtoehtorahaston hoitajan johto joutua vahingonkorvausvastuuseen epäonnistuneista sijoituspäätöksistä liiketoimintapäätösperiaatteen mukaisesti. Tätä varten pohditaan myös sitä, millä edellytyksillä liiketoimintapäätösperiaate soveltuu vaihtoehtorahaston hoitajan johdon toimintaan. Vaihtoehtorahaston hoitajan johdon vahingonkorvausvastuun määrittämiseksi tutkielmassa hyödynnetään myös osakeyhtiölakia (624/2006) ja siihen liittyvää kirjallisuutta. Tutkielmassa käytetään metodina käytännöllistä lainoppia. Lainopin tehtävänä on selventää ja systematisoida voimassa olevaa oikeutta. Tutkielmassa tämä näyttäytyy siinä, että lähdeaineisto nojautuu voimakkaasti lainsäädäntöön ja lakien valmisteluaineistoihin. Tutkielmassa esitetään, että vaihtoehtorahaston hoitajan johto voi joutua vahingonkorvausvastuuseen epäonnistuneista sijoituspäätöksistä, jos päätöksentekoa varten ei ole hankittu riittävää tietoa tai jos kyseessä ovat johdon intressiristiriidat. Vastuukysymys ei kuitenkaan ole yksinkertainen tässä aihealueessa, minkä takia tutkielman lopputulos ei ole aukoton.
Keywords: vaihtoehtorahasto, vaihtoehtorahaston hoitaja, liiketoimintapäätösperiaate, vahingonkorvaus