SPAC-yhtiöiden elinkaarituotot : Empiirinen tutkimus Yhdysvaltain markkinoilta 2017–2021 - Sääskilahti, Joonas (My University, 2023)
SPAC tarkoittaa pörssilistattua yritysostoyhtiötä. SPAC kerää sijoittajilta varoja järjestämällä listautumisannin. Tarkoituksena on löytää sopiva kohdeyritys ja hankkia se listautumisannissa kerättyjä varoja käyttäen. Tässä tutkielmassa tarkastellaan, miten SPACit ovat tuottaneet viimeaikaisessa uusien SPACien aallossa, niiden yleistyttyä huomattavasti viime vuosina. Tutkimuksen aineiston muodostavat 183 vuosina 2020 ja 2021 yrityskaupan toteuttanutta SPACia Yhdysvalloista. Akateemisessa tutkimuksessa SPACeja on tutkittu useista eri näkökulmista. Ensinnäkin SPACeista on tutkittu niiden rakennetta, sekä sitä, miten tämä rakenne erottaa SPACit perinteisistä listautumisanneista ja yrityskaupoista. Toinen yleinen tutkimusaihe ovat olleet SPACien tuotot, sillä SPACien osalta on havaittu epänormaalia tuottoa suhteessa markkinoihin sekä pitkällä aikavälillä että tiettyinä ajankohtina sen elinkaarelta. SPACien on tutkittu tuottavan esimerkiksi IPOja huonommin. Tästä huolimatta ne on nähty sijoittajalle kiinnostavaksi mahdollisuudeksi päästä sijoittamaan kasvuyrityksiin niiden alkuvaiheessa. Kolmantena tutkimuskohteena ovat olleet SPACin sääntely ja sijoittajan suoja. Sijoittajan suoja on ollut kiinnostava erityisesti siksi, että SPACit pohjautuvat kuoriyhtiöihin, jotka tulivat tunnetuksi yleistyneenä petoksen välineenä 1980-luvun Yhdysvalloissa. Näistä kulmista SPACeja lähestyttiin tässä tutkimuksessa erityisesti tuottojen näkökulmasta, sillä tutkimus SPACien tuotoista ja niihin vaikuttavista tekijöistä on aikaisemmin ollut vähäistä. Tutkielman tavoitteena oli tutkia SPACien tuottoja niin lyhyellä, kuin pitkällä aikavälillä. Tätä varten asetettiin tutkimuskysymykset siitä, miten SPACien merkittävien päivien (kohdeyrityksen julkaisu, fuusion toteutuminen) tuotot ovat yhteydessä niiden koko elinkaaren tuottoon, ja havaitaanko tuotoissa eroja kategorisoimalla SPACeja valittujen muuttujien mukaan. Kysymysten tutkimista varten asetettiin päähypoteesi siitä, että SPACin elinkaaren merkittävien päivien yhteydessä havaitaan epänormaalia tuottoa. Hypoteesin 1.1 mukaan kohdeyrityksen julkaisun yhteydessä havaitaan positiivista epänormaalia tuottoa, ja hypoteesin 1.2 mukaan fuusion toteutuessa havaitaan epänormaalia negatiivista tuottoa. Lisäksi asetettiin hypoteesit lisäanalyysille, joilla tutkittiin valittujen muuttujien kautta mahdollisesti SPACien tuottoihin vaikuttavia tekijöitä. Hypoteesin 2 mukaan SPACit, jotka löytävät kohdeyrityksen nopeasti luovat enemmän arvoa ja siten tuottavat paremmin, kuin hitaasti kohdeyrityksen löytävät. Hypoteesin 3 mukaan markkinoilta positiivisen ennusteen saavat SPACit tuottavat paremmin, kuin SPACit jotka eivät saa tätä ennustetta. Positiiviseksi ennusteeksi katsottiin se, jos SPACin osakekurssi ennen kohdeyrityksen julkaisua oli yli sen listautumishinnan. Hypoteesin 4 mukaan SPACit, jotka kommunikoivat selkeän kohdetoimialan menestyvät kohdetoimialattomia SPACeja paremmin. Tulosten perusteella hypoteesi 1 hyväksytään, sillä aineistossa havaittiin kohdeyrityksen julkaisupäivänä 8,27 % epänormaali tuotto ja fuusion toteutumisen jälkeen -7,15 % epänormaali tuotto. Koko elinkaarellaan SPACit tuottivat vertailuindeksin huomioivaa BHAR-tuottoa keskimäärin 2,34 %. Lisäanalyysin hypoteeseista 2 hyväksyttiin, mutta 3 ja 4 hylättiin. Näin ollen tutkimuskysymysten osalta merkittävien päivien yhteydessä havaitut epänormaalit tuotot olivat aiemmissa tutkimuksissa havaittua voimakkaampia, mutta ne eivät näytä selittävän SPACin koko elinkaaren tuottoa kovin hyvin. Valittujen muuttujien avulla jaottelemalla ei havaittu selkeää yhteyttä siihen, että merkittävien päivien tuotot selittäisivät SPACin koko elinkaaren tuottoja.
Keywords: SPAC, yritysostoyhtiö, yrityskaupat, tapahtumatutkimus, Yhdysvallat