Arkista itsekehitystä : Transmutaation käsite Chrysaliksen Temppelin maailmankuvassa - Helevä, Vilma (My University, 2025)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee esoteerisen seuran Chrysaliksen Temppelin käsitystä transmutaatiosta eli itsekehitysprosessista. Chrysaliksen Temppeli on Ida Kaukosen eli Luminaari Blackthornin perustama suomalainen seura sekä ajatusjärjestelmä, jota noudattavat ihmiset pyrkivät itsekehitykseen. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten transmutaation käsite jäsentyy Chrysaliksen Temppelin maailmankuvassa, ja mitä käsitteitä siihen liittyy. Chrysaliksen Temppeliä ei ole aikaisemmin tutkittu, joten tutkimus tuo oman lisänsä länsimaisen esoterian tutkimukseen. Tutkielman aineistona on Chrysaliksen Temppelin opaskirja, Myytinkertojat Median tekemä haastattelu perustaja Luminaari Blackthornista sekä Chrysaliksen Temppelin verkkosivut. Analyysimenetelmänä on laadullinen sisällönanalyysi, ja Antoine Faivren käsite transmutaatiosta toimii teoreettisena viitekehyksenä tutkimusta ohjaamassa. Tutkimuksen tuloksena on, että Chrysaliksen Temppelin maailmankuvassa transmutaatio on henkisen kehitysprosessin lisäksi arkista elämäntapojen muokkaamista. Transmutaation lopputuloksena on ihmisen ihanneminä, jonka voi saavuttaa tekemällä muutoksia elämään. Esimerkiksi todellisuutta muokkaamalla pystyy helpottamaan ihanneminän saavuttamista. Luminaari Blackthorn on tietoisesti ottanut mallia Faivren määrittelemistä esoterian piirteistä luodessaan Chrysaliksen Temppeliä ja tuonut niihin oman modernin näkökulmansa itsekehityksestä.
Keywords: esoterismi, henkinen kasvu, henkisyys, okkultismi