Festivaalijohtaminen verkostoissa : sidosryhmien ei intressit - Kulmala, Atte (My University, 2025)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee festivaaliverkostojen johtamista Varsinais-Suomen alueella. Tutkielman tavoitteena on ymmärtää, miten festivaalit rakentavat ja johtavat verkostojaan sekä selvittää, millaisia haasteita he kohtaavat verkostotyöskentelyssä. Tutkielma vastaa kysymyksiin: Miten sidosryhmistä koostuvaa verkostoa johdetaan festivaalituotannossa? Ketä festivaalijärjestäjät kokevat verkoston tärkeimpinä sidosryhminä? Millaisia haasteita tuotannot kohtaavat festivaaliverkostossa? Tutkielma on luonteeltaan kvalitatiivinen tapaustutkimus, jossa aineisto on kerätty haastattelemalla festivaalijärjestäjiä. Aineiston analyysi on toteutettu teema-analyysina. Tutkielmassa hyödynnetään festivaalitutkimusta koskevia teorioita ja verrataan tämän tutkielman tuloksia aiempaan tutkimukseen. Tuloksissa pohditaan, kuinka festivaaliverkostoja tulisi hallita, ja mitä kaikkea tämä vaatii tapahtuman järjestäjiltä. Tulokset osoittavat, että festivaalien verkostot ovat monimuotoisia ja dynaamisia. Niiden johtaminen edellyttää joustavuutta, vahvaa vuorovaikutusta sekä strategista kumppanuuksien hallintaa. Keskeisimpiä festivaalijärjestäjien kohtaamia haasteita ovat muun muassa festivaalialan pirstaleisuus, resurssien hallinta, sidosryhmien vaihtelevat tavoitteet ja odotukset. Pitkäkestoiset yhteistyökumppanuudet voivat tuoda vakautta festivaalin toimintaan, mutta toisaalta myös vaihtuvuus voi edistää innovaatioita ja uudistumista. Teoreettisessa tarkastelussa tutkielma sijoittuu taiteen johtamisen ja liiketaloustieteellisen verkostojen johtamisen rajapintaan. Festivaalijohtamisen kirjallisuus yhdistää nämä lähestymistavat yhdeksi diskurssiksi. Tutkielma vahvistaa aiempia festivaalitutkimuksen teorioita sidosryhmien johtamisesta, mutta tuo samalla uusia ajatuksia festivaalien dynaamisuuden ja resurssien hallinnan suhteen. Tulokset voivat tarjota arvokasta tietoa sekä tapahtuma-alan ammattilaisille että tuleville tutkimuksille, jotka tarkastelevat festivaalijohtamista.
Keywords: festivaalit, festivaalijohtaminen, verkostojohtaminen, sidosryhmät, verkostot