Selvitys sote-yksiköistä : laadunarviointi puutteellisinta ostopalveluissa - Friman Susanna; Suominen Sakari; Eloranta Sini; Ikonen Tuija (Suomen lääkäriliitto, 2022)
Lähtökohdat : Selvitimme laadunarviointia sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden toiminta-prosesseissa, ostopalveluissa ja yhdyspinnoilla muiden palvelujentuottajien kanssa.
Menetelmät : Aineisto kerättiin fokusryhmähaastatteluilla yksiköistä, joissa käytettiin laadunhallinnan mallia. Tutkimukseen valittiin Varsinais-Suomesta kolme yliopistosairaanhoitopiirin yksikköä ja kolmen kunnan -sote-yksiköt.
Tulokset : Laadunhallintamallit tukivat organisaatioiden omien toimintaprosessien laadunhallintaa. -Arviointi-menettelyt olivat yhteneväisiä ja kattavia. Organisaatiot tekivät yhdyspinnoillaan yhteistyötä muiden palveluntuottajien kanssa, mutta sitä ei arvioitu systemaattisesti. Laadunarvioinnin hyötynä pidettiin päällekkäisyyksien tunnistamista. Suurimmat puutteet nähtiin ostopalvelujen laadunarvioinnissa, missä yhtenäisten linjausten ja arviointikriteerien puute vaikuttaa kustannuksiin.
​​​​​​​Päätelmät : Sosiaali- ja terveydenhuollon laadunhallinnan lainsäädäntöä ja kansallista ohjausta on täsmen-nettävä. Ostopalvelujen laadunarviointiin tarvitaan yhtenäiset kriteerit.