Grattiuksen Cynegetica-teoksen kuvaukset eri kansojen koiraroduista - Tuhkanen, Aino (My University, 2024)
Tämä tutkielma käsittelee roomalaisrunoilija Grattiuksen Cynegetica-teoksessa esiintyviä ku-vauksia eri kansojen mukaan nimetyistä koiraroduista. Teoksesta löytyviä kuvauksia verra-taan antiikin kansoista kirjoitettuihin etnografisiin kuvauksiin, jotta saadaan selville, kuinka samankaltaisia kuvaukset ovat. Aineisto on kerätty teoksesta lähilukumetodilla, ja analysoita-vat kohdat on valittu kaikkien Grattiuksen mainitsemien koirarotujen joukosta. Tutkielman tarkoituksena on siis selvittää, oliko eri kansojen parissa kehittyneillä koiraroduilla samoja tunnistettavia piirteitä kuin samojen kansojen ihmisillä. Aineiston analyysi osoittaa, että osa Grattiuksen mainitsemista koiraroduista ilmensi saman-laisia piirteitä kuin samalla nimellä tunnettu kansa, joka oli peräisin samalta alueelta. Ainoa selvästi ristiriitainen tutkimustulos koskee kiinalaisten koiria, joiden kuvaus teoksessa ei sovi roomalaisten käsitykseen kiinalaisista. Monista analysoiduista koirarotujen kuvauksista ei ole mahdollista tehdä johtopäätöksiä, tai johtopäätökset ovat hyvin tulkinnanvaraisia. Tämä joh-tuu joko Grattiuksen antaman kuvauksen lyhyydestä tai siitä, että kansasta itsestään ei löydy riittävän kattavaa etnografista kuvausta vertailun tekemiseen. Tutkimustulokset herättävät kysymyksiä siitä, kuinka muut antiikin auktorit kuvailivat eri kansojen koiria, ja onko heidänkin kuvauksistaan löydettävissä yhteyksiä kansoihin itseensä. Lisäksi olisi mielekästä tutkia sitä, onko Grattiuksen kuvausten taustalla samankaltaista ajatte-lua kuin nykypäivän väitteessä, jonka mukaan lemmikit muistuttavat omistajiaan.
Keywords: Grattius, koira, etnografia