Analyytikoiden suositusten vaikutus pienyhtiöistä rakennettujen portfolioiden tuottoihin: Portfoliotutkimus Inderes Oy:n osakesuosituksista - Rokka, Rico (My University, 2021)
Analyytikot toimivat markkinainformaation välittäjinä osakemarkkinoilla. He tekevät syvällisiä analyysejä yhtiöistä, antavat tulosennusteita ja jakavat osakesuosituksia. Osakesuositusten yhteyttä osakkeiden tuottoihin on tutkittu paljon ja aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että analyytikoiden suosituksia seuraamalla on saavutettu ylituottoja markkinoihin verrattuna. Erityisesti pienten yhtiöiden kohdalla tuotot ovat olleet suuria, sillä analyytikkoseuranta on vähäistä pienemmissä yhtiöissä. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää minkälaista tuottoa on mahdollista saavuttaa rakentamalla portfolioita analyytikoiden pienyhtiöiden osakesuositusten mukaisesti. Tutkielmassa keskitytään pääasiassa vertailemaan näiden portfolioiden tuottoa Helsingin pörssin pienyhtiöistä koottuun indeksiin. Tämän lisäksi pyritään tarkastelemaan onko saman suosituksen saaneilla osakkeilla samankaltaisia yrityskohtaisia faktoreita, jotta voidaan paremmin ymmärtää millä perusteilla analyytikot antavat suosituksia. Tutkimuksessa tarkastellaan Helsingin pörssissä olevia pienyhtiöitä ja pienyhtiöistä koottua indeksiä. Tarkastelujakso ajoittui vuosille 2015–2019 ja tarkastelun kohteena olevia yhtiöitä, joille on tuotettu analyysiä, on 35 kappaletta. Näille yhtiöille kertyi suositusmuutoksia 288. Vertailuindeksi sisälsi tuona aikana 53 yhtiötä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin portfoliotutkimusta. Portfoliotutkimuksessa rakennettiin kuvitteellisia portfolioita suositusten mukaisesti neljä kappaletta: Osta, Lisää, Vähennä ja Myy. Näiden portfolioiden tuottoja vertailtiin Helsingin Small Cap -indeksiin. Tutkimustulokset olivat pääosin linjassa aikaisempien tutkimustulosten kanssa. Ostamalla portfolioon positiivisen suosituksen saaneita yhtiöitä, saavutettiin vertailuindeksiä parempaa tuottoa tarkastelujaksolla. Ostamalla ainoastaan Osta -suosituksen saaneita yhtiöitä portfolion arvo moninkertaistettiin tutkimuksen ajankohtana. Tutkimuksessa havaittiin myös, että saman suosituksen saaneilla osakkeilla on samankaltaisia yrityskohtaisia faktoreita eli tunnuslukuja, jotka kielivät osakkeen ali- tai ylihinnoittelusta. Tutkimuksessa ei kuitenkaan saatu vahvistusta tuottojen tilastollisesta merkitsevyydestä, minkä johdosta ei voida puhua markkina- anomaliasta. Saatuja normaalista poikkeavia tuottoja on siis ollut mahdollista saada vuosien 2015–2019 aikana, mutta ei ole varmuutta siitä, että niitä on mahdollista saavuttaa myöhemmin kuin tutkielman tarkastelujaksolla.