Nuorten urheilijoiden terveystarkastukset – Pohdintaa tarpeesta ja Paavo Nurmi -keskuksessa tehtyjen terveysseulontojen tulosten analysointia - Lietzen, Martin (My University, 2020)
Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata urheilijoiden terveystarkastusten sisältöä eri osa-alueista ja kuvata minkä tyyppisiä sairauksia ja tapaturmia tarkastuksilla pyritään tunnistamaan ja ennaltaehkäisemään. Tutkimuksessa tarkastellaan myös Paavo Nurmi -keskuksessa tehtyjen nuorten urheilijoiden terveysseulontoja ja niissä havaittuja löydöksiä. Tutkimusaineistona oli Turun urheiluakatemian lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoille tehtyjen terveysseulontojen tulokset vuosilta 2017 ja 2018. Tutkimuksessa selvitettiin terveysseulonnoissa esiintyviä poikkeavia löydöksiä ja niiden yleisyyttä. Terveysseulontojen jälkeisiä yleisimpiä jatkotoimenpiteitä olivat löydösten ja oireiden tarkennus sekä rautalääkityksen aloitus. Muita merkittäviä jatkotoimenpiteitä oli sydämen toimintaan liittyvät toimenpiteet, kuten poikkeavan EKG-löydöksen selvitys ja mahdollinen kardiologin konsultaatio. Paavo Nurmi -keskuksessa suoritetut terveysseulonnat tarjoavat mahdollisuuden tunnistaa suorituskykyyn negatiivisesti vaikuttavia raudanpuutostiloja ja potentiaalisesti haitallisia sydänperäisiä poikkeavuuksia. Terveysseulontojen ja terveystarkastusten avulla voidaan myös vähentää huolta poikkeavan, mutta harmittoman löydöksen ilmaantuessa. Urheilijan terveystarkastukset tarjoavat sairauksien ja terveysongelmien tunnistamisen ja ennaltaehkäisyn lisäksi mahdollisuuden luoda hyvä ja luottamuksellinen hoitosuhde urheilijan ja lääkärin välille. Tämä lisää urheilijan ja lääkärin tietoa kyseisen urheilijan terveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä ja nopeuttaa jatkossa hoitoon hakeutumista. Terveysseulontojen avulla saavutetulla nopeammalla hoitoon hakeutumisella edesautetaan turvallista ja tuloksellista harjoittelua ja urheilua, joka mahdollistaa mahdollisimman hyvän tulostason ja menestyksen.
Keywords: urheilija, terveystarkastus, terveys