Millaista opettajaa media rakentaa : Opettajuuden representaatiot eri medioissa - Himanen, Minja (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella, millaisia opettajuuden representaatioita eri medioissa rakentuu ja miten opettajuudesta niissä puhutaan. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin, minkälaisia yhtäläisyyksiä ja eroja eri medioista nousee esille opettajuuden kuvauksissa. Tutkimuksen aineisto koostuu Ilta-Sanomien ja Ylen uutisartikkeleista sekä sosiaalisen median sisällöistä. Erityisesti TikTok- ja Instagram-alustoilla julkaisuista sisällöistä, joissa opettajat käsittelevät työtään ja siihen liittyviä kokemuksia. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena hyödyntäen sisällönanalyysiä pääasiallisena analyysimenetelmänä. Tämä menetelmä mahdollisti joustavuutensa ja systemaattisuutensa ansiosta sekä uutisartikkeleiden että sosiaalisen median julkaisujen analysoimisen rinnakkain. Aineisto analysoitiin teemoittelulla ja luokittelemalla opettajuuteen liitettyjä merkityksiä ja kirjoituksia. Tulokset osoittivat, että opettajuudesta rakentuu monipuolinen mutta osittain ristiriitainen kuva. Uutismediassa ja sosiaalisessa mediassa molemmissa korostuivat opettajan työn kuormittavuus, resurssipula, väkivallan ja häiriökäyttäytymisen lisääntyminen sekä työn vaatimusten kasvu. Samaan aikaan aineistosta välittyi myös myönteisiä representaatioita, joissa opettajuus näyttäytyy merkityksellisenä, palkitsevana ja yhteiskunnallisesti tärkeänä työnä. Eri medioiden välillä havaittiin eroja erityisesti sävyssä, uutismedia painottui enemmän ongelmalähtöisiin kuvauksiin. Sosiaalisessa mediassa taas opettajat toivat esiin sekä työn haasteita että arjen onnistumisia henkilökohtaisemmasta näkökulmasta. Tutkimus osoittaa, että media tuottaa opettajuudesta samanaikaisesti sekä kuormittunutta että merkityksellistä kuvaa. Tämä voi vaikuttaa käsityksiin opettajan ammatista ja sen houkuttelevuudesta. Tulokset korostavat tarvetta tarkastella opettajuuden julkista kuvaa kriittisesti sekä huomioida sen mahdolliset vaikutukset alan vetovoimaan.
Keywords: opettajuus; mediarepresentaatiot; uutismedia; sosiaalinen media; sisällönanalyysi