Nuorten aikuisten antamia syitä ensimmäisen lapsen hankinnan myöhentämiselle : Määrällinen tutkimus perheen perustamisen myöhentymisen syistä vuoden 2015 perhebarometriaineiston pohjalta - Laurikainen, Taimi (My University, 2021)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää nuorten aikuisten ajatuksia perheen perustamisen myöhentämisestä. Tutkimuksessa vertailtiin eri taustamuuttujien merkityksiä perheen perustamisen myöhentämiselle annettuihin syihin. Taustamuuttujina toimivat sukupuoli, ikä, työtilanne, parisuhdetilanne sekä koulutustausta. Tutkimuksen aineistona käytetään vuoden 2015 perhebarometritutkimuksen laajaa kyselyaineistoa, josta tähän tutkielmaan on rajattu mukaan ainoastaan lapsettomat nuoret aikuiset, jotka toivovat lapsia myöhemmin elämässään. Tutkimuksessa oli yhteensä 293 vastaajaa, joista 83 prosenttia oli naisia. Tämä pro gradu -tutkielma keskittyy nimenomaan 20−34-vuotiaisiin nuoriin aikuisiin, jotka luokiteltiin vielä kolmeen ikäryhmään Erik Eriksonin, J.J. Arnettin sekä Oliver Robinsonin teorioiden pohjalta. Lisäksi tutkimuksen viitekehyksenä on käytetty edellä mainittuja Eriksonin, Arnettin sekä Robinsonin teorioita nuoresta aikuisuudesta elämänvaiheena. Teorioiden mukaan nuori aikuisuus on elämänvaiheena monien merkittävien päätösten aikaa ja moni näistä päätöksistä liittyy suorasti tai epäsuorasti perheen perustamiseen. Tutkimuksen tuloksena huomattiin sukupuolella, iällä, työtilanteella sekä koulutustaustalla vaikuttavan siihen, minkälaisten syiden takia lastenhankintaa myöhennettiin. Tutkimuksessa naisten huomattiin painottavan nuoruuteen ja elämäntilanteeseen sekä työuraan liittyviä tekijöitä miehiä enemmän. Myös iän huomattiin vaikuttavan perheen perustamisen myöhentämisen syihin, sillä mitä nuorempia vastaajat olivat, sitä tärkeämpinä he pitivät kaikkia summamuuttujia. Epävakaammassa työtilanteessa olevat ja matalamman koulutuksen saaneet vastaajat painottivat muita enemmän nuoruuteen ja elämäntilanteeseen sekä taloudelliseen tilanteeseen liittyviä tekijöitä. Tätä selittää osaltaan myös se, että epävakaammassa työtilanteessa olevista suurin osa oli nuoria ja opiskelijoita, jotka eivät olleet vielä saavuttaneet tulevaisuuden tulotasoaan. Näin ollen tutkimuksen tulokset ovat linjassa sekä keskenään että aiempien tutkimusten kanssa.
Keywords: Syntyvyys, perheen perustaminen, nuoruus elämäntilanteena, muotoutuva aikuisuus, syntyvyyden lasku, perheen perustamisen myöhentyminen