Näkövammaisen oppilaan integraatio yleisopetukseen : Kirjallisuuskatsaus - Mast, Jenni (My University, 2024)
Tutkimus keskittyy näkövammaisten oppilaiden tukemiseen yleisopetuksessa Suomessa. Tavoitteena oli selvittää, millaisia materiaaleja ja tukitoimia on saatavilla sekä miten ne vastaavat näkövammaisten oppilaiden tarpeisiin. Tutkimuksen lähtökohtana oli ymmärtää näkövammaisuuden monimuotoisuutta ja sen vaikutuksia oppimiseen. Tutkimustulosten mukaan näkövammaisten oppilaiden integroituminen yleisopetukseen edellyttää yksilöllisiä tukitoimia, yhteistyötä koulun henkilökunnan ja vanhempien välillä, positiivisia asenteita sekä saavutettavia oppimisympäristöjä. Näkövammaisten oppilaiden monimuotoisuus vaatii erilaisia sovellutuksia ja apuvälineitä, jotka parantavat oppimisen saavutettavuutta. Tutkimus korostaa kokonaisvaltaisen ja yksilöllisen lähestymistavan merkitystä näkövammaisten oppilaiden tukemisessa. Yhteistyö, ympäristön mukauttaminen ja positiiviset asenteet ovat keskeisiä onnistuneelle integraatiolle. Jatkotutkimuksissa olisi hyödyllistä tarkastella kansainvälisiä käytäntöjä sekä laajempia otoskokoja näkövammaisten oppilaiden tukemiseksi.

The study focuses on support for visually impaired pupils in mainstream education in Finland. The aim was to find out what materials and support are available and how they respond to the needs of visually impaired pupils. The starting point for the study was to understand the diversity of visual impairment and its impact on learning. The results of the study show that the integration of visually impaired pupils into mainstream education requires individualized support, cooperation between school staff and parents, positive attitudes, and accessible learning environments. The diversity of pupils with visual impairments necessitates various types of support and aids that improve learning accessibility. The research highlights the importance of a holistic and individualized approach to the needs of visually impaired students. Collaboration, environmental adaptation, and positive attitudes are key for successful integration. Further research would benefit from examining international practices and larger sample sizes to support pupils with visual impairments.
Keywords: näkövammaisuus, inkluusio, erityinen tuki, yleisopetus, oppimisympäristöt, apuvälineet, koulutus