Lääkärien kokemuksia työnsä autonomiasta - Vuori, Jenny (My University, 2026)
Lääkärin työtä on perinteisesti pidetty vahvasti autonomisena asiantuntijatyönä, jossa itsenäinen päätöksenteko ja ammatillinen harkinta ovat keskeisessä roolissa. Tässä tutkielmassa tarkastellaan lääkärien kokemuksia autonomiasta. Tutkielman tavoitteena on ymmärtää, miten autonomia ilmenee lääkärien työssä, miten sen kokemus vaihtelee uran eri vaiheissa ja millainen merkitys sillä on työssä jaksamisen kannalta. Lisäksi tarkastellaan julkisen ja yksityisen sektorin välisiä eroja autonomian kokemuksessa. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja aineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla. Haastatteluihin osallistui eri uravaiheissa olevia lääkäreitä sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta. Aineiston analyysissa hyödynnettiin teemoittelua, jonka avulla tunnistettiin keskeiset autonomian muodot sekä siihen vaikuttavat tekijät. Tulokset osoittavat, että autonomia rakentuu lääkärin työssä useista ulottuvuuksista, kuten mahdollisuudesta tehdä kliinisiä ratkaisuja, vaikuttaa työn ajalliseen organisointiin sekä toimia organisatoristen reunaehtojen puitteissa. Samalla autonomia ei näyttäydy rajattomana vapautena, vaan siihen liittyy erilaisia rajoitteita, jotka kumpuavat erityisesti työympäristön rakenteista ja resurssien niukkuudesta. Tutkielman perusteella autonomia on keskeinen tekijä lääkärien työhyvinvoinnin kannalta. Kokemus vaikutusmahdollisuuksista ja ammatillisesta harkintavallasta lisää työn mielekkyyttä, hallinnan tunnetta ja sitoutumista työhön. Vastaavasti autonomian rajoittuminen voi heikentää työssä jaksamista ja lisätä kuormitusta. Toisaalta etenkin uran alkuvaiheessa olevat lääkärit voivat kokea liiallisen autonomian myös negatiivisena asiana. Tulokset viittaavat myös siihen, että yksityisellä sektorilla työskentelevät lääkärit kokevat keskimäärin enemmän autonomiaa kuin julkisella sektorilla työskentelevät, mikä voi osaltaan ohjata uravalintoja. Kokonaisuutena tutkielma korostaa autonomian merkitystä sekä yksilön hyvinvoinnin että asiantuntijatyön toimivuuden näkökulmasta.
Keywords: autonomia; ammatillinen autonomia; työhyvinvointi