Vapaaehtoisten johtaminen urheiluseuroissa : esimiesten kohtaamat haasteet ja vapaaehtoisten kokemus esimiestyöstä - Rauha, Iina (My University, 2021)
Vapaaehtoistyö on urheiluseuratoiminnan pitkälti mahdollistava tekijä. Urheiluseurat kasvavat, mikä luo tarpeen myös osaamisen kasvulle. Sekä vapaaehtoisiin että esimiehiin kohdistuvat vaatimukset ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosina. Vapaaehtoistyön määrä on vähentynyt, mutta kausiluontoinen vapaaehtoistyö on yleistynyt, mikä lisää vapaaehtoisten rekrytoinnin tarvetta. Ammattimaistuvat organisaatiot vaativat myös ammattimaisempaa johtamista. Tämän tutkielman tavoitteena on lisätä tietämystä urheiluseuratoiminnan vapaaehtoisten johtamisesta ja tuoda kootusti tietoisuuteen ongelmakohtia. Tutkimuksella pyritään selvittämään, millaisia haasteita vapaaehtoisten johtamisessa urheiluseuroissa kohdataan. Tämä laadullinen tutkimus toteutettiin urheiluseurojen esimiesten osalta yksilöhaastatteluilla ja urheiluseuroissa työskentelevien vapaaehtoisten osalta ryhmähaastatteluilla. Tämän tutkimuksen tulokset vahvistivat aiempien tutkimusten tuloksia siinä, että urheiluseurojen esimiehet kohtaavat työssään monia haasteita, jotka vaativat osaavaa johtamista. Yleisiä haasteita urheiluseuroissa ovat esimerkiksi seurassa syntyvät konfliktitilanteet, työtehtävien monimutkaistuminen, vapaaehtoisten turhautuminen ja sitoutumattomuus, pula vapaaehtoisista sekä rekrytoinnin haasteet. Urheiluseuran esimiehet palkataan monesti seuran sisältä vapaaehtoisten joukosta. Tutkimuksen tulokset tukivat aiempaa tutkimusta myös siinä, että vapaaehtoiset kokevat, että esimiesten palkkaus seuraan on yleisesti hyvä asia, mutta toivovat kehitystä esimiesten johtamistaidoissa tietyillä osa-alueilla. Parannusta toivotaan erityisesti viestintään, toiminnan organisointiin sekä palautteenantoon. Monimuotoinen toiminta tekee kuitenkin esimiesten työstä hyvin kiireistä ja lisää haasteita. Vapaaehtoiset vaativat nykyään osaavaa johtamista ja esimiehet kokevat monesti itsekin tarvetta johtamistaitojen lisäämiselle. Vapaaehtoisille ominaisista motivaatiotekijöistä johtuen, kuten halusta auttaa ja olla hyödyksi, vapaaehtoistyöntekijöitä ei tule johtaa kuin palkallisia työntekijöitä. Vapaaehtoiskonseptien johtamisessa ajatellaan yleisesti olevan vielä tarvetta jatkotutkimukselle ja vapaaehtoisorganisaatioihin muotoilluille johtamisen tavoille.
Keywords: vapaaehtoistyön johtaminen, seurajohtaminen, henkilöstöjohtaminen