Identiteetin rakentuminen sosiaalisen median faniyhteisössä : ’gaylor twitter’ ja fanitoiminnan tavat - Penttilä, Hilla (My University, 2024)
Tutkielmani aiheena on poptähti Taylor Swiftin fanius sosiaalisessa mediassa. Kohteena tarkastelen artistin musiikkia ja elämää queer-linssin läpi tulkitsevaa faniyhteisöä, jonka jäsenet tunnetaan nimellä gaylors. Tarkoituksena on selvittää, kuinka kyseinen faniyhteisö muodostaa identiteettiä verkkoympäristön mahdollistamien fanituotannon tapojen avulla. Samalla tutkielma pyrkii laajentamaan ymmärrystä faniudesta myös yleisemmällä tasolla. Tutkielman aineisto koostuu avoimen faniyhteisön multimodaalisista viesteistä, jotka on julkaistu X:ssä (ent. Twitter) vuoden 2024 alussa. Analysoin aineiston teoriaohjaavaa laadullista sisällönanalyysia käyttäen, teemoitellen aineiston tekstit niistä poimimieni identiteetin rakentamisen tapojen mukaan. Tulkinnassa nojaudun ensisijaisesti sosiaalisen identiteetin ja kulttuurisen pääoman teorioihin. Analyysin tuloksena syntyi neljä kategoriaa, jotka ovat tunnesiteen muodostaminen faniuden kohteeseen, eronteko muihin, yhteisön tapojen, arvojen ja asenteiden neuvottelu sekä fanitiedon jakaminen. Lisäksi sosiaalisen median ominaisuudet nousivat esiin merkittävänä tekijänä vaikuttamassa faniyhteisön toimintaan. Olennaisimmaksi palaseksi gaylor-faniyhteisön identiteetissä nostan fanien queer-näkökulman, joka sitoo kaikki neljä kategoriaa yhteen. Jatkotutkimuksen aiheeksi ehdotan queer-identiteetin merkitystä musiikin kuunteluun ja faniuteen syvemmin.
Keywords: fanikulttuuri, fanius, identiteetti, kulttuurinen pääoma, popmusiikki, sosiaalinen media, Twitter, verkkoyhteisöt