"Ei tätä työtä voisi tehdä, jos koko ajan pelkäisi" : Liikuntaa opettavien opettajien kokemuksia oikeusturvasta, vuorovaikutuksesta ja oppimisympäristöjen turvallisuudesta - Nevala, Enni; Laitinen, Milla (My University, 2021)
Yhteiskunnan muuttuessa myös koulumaailma on jatkuvassa muutoksessa. Opettajista on tullut yhä helpompia kritiikin kohteita koulussa ja oppilaiden huoltajat reagoivat entistä useammin liikuntatuntien tapahtumiin. On viitteitä siitä, että oma oikeusturva herättää liikunnanopettajissa huolta. Lisäksi liikuntaa opettavat opettajat kokevat huolta liikunnan fyysiseen oppimisympäristöön ja koulun ulkopuolisille liikuntapaikoille siirtymiseen liittyen. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, millaisena liikuntaa opettavat opettajat kokevat oman oikeusturvansa liikunnanopetuksen eri tilanteissa. Lisäksi kartoitettiin oikeusturvan kokemusta mahdollisesti haastavia tekijöitä, vuorovaikutusta ja fyysisen oppimisympäristön turvallisuutta. Näin ollen tässä tutkimuksessa tarkasteltiin myös millaisena liikuntaa opettavat opettajat kokevat liikunnanopetukseen liittyvän vuorovaikutuksen ja liikunnan oppimisympäristöjen turvallisuuden. Vastauksia vertailtiin osallistujien opetuskokemuksen sekä liikuntaan erikoistavan koulutuksen perusteella. Tutkimukseen osallistui 81 liikuntaa peruskoulussa opettavaa opettajaa. Aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella, joka koostui monivalintaväittämistä sekä niitä täydentävistä vapaaehtoisista avoimista kysymyksistä. Kvantitatiivinen aineisto analysoitiin IBM SPSS Statistics -ohjelmalla. Aineiston analyysiin käytettiin yksittäisistä väittämistä sekä summamuuttujista saatua dataa. Avoimia vastauksia käytettiin syventämään kvantitatiivisia tuloksia. Tutkimuksen tulosten mukaan valtaosa liikuntaa opettavista opettajista on kokenut huolta oikeusturvastaan uransa aikana, mutta suurimman osan kohdalla kokemus oikeusturvattomuudesta tapahtui harvoin. Useimmin huoli opettajan oikeusturvasta liittyi koulun ulkopuolisille liikuntapaikoille siirtymiseen sekä oppilaiden häiriökäyttäytymisestä seuraaviin turvallisuusriskeihin. Liikuntatunteihin liittyvän vuorovaikutuksen koettiin sujuvan kokonaisuudessaan hyvin ja liikunnan oppimisympäristöjen turvallisuus koettiin melko hyväksi. Tutkimustulokset antavat tärkeää tietoa nykypäivän liikunnanopetuksesta peruskoulussa. Tuloksia on mahdollista hyödyntää opettajien koulutusta sekä täydennyskoulutuksia suunniteltaessa. Jatkossa olisi mielenkiintoista tutkia laadullisin menetelmin sitä, mikä opettajien mielestä parantaisi kokemusta heidän oikeusturvastaan. Lisäksi voitaisiin selvittää, millaista tukea opettajat kaipaisivat liikuntaan liittyvään vuorovaikutuksen sekä oppimisympäristöjen turvallisuuden parantamiseksi.
Keywords: liikunnanopetus, oikeusturva, vuorovaikutus, oppimisympäristö